Vláda nebude měnit dohodu na služebním zákoně, kterou zkritizoval prezident

Vláda nehodlá kvůli výtkám prezidenta Miloše Zemana měnit dohodu na služebním zákoně. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Prezident Zeman kritizoval kompromis, na kterém se politici shodli. Nesouhlasí se zrušením generálního ředitelství státní služby a vadí mu i političtí náměstci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | Zdroj: Reuters

„Tady se vlastně vytváří při zhruba 15 ministerstvech 30 budižkničemů, dejme tomu zasloužilých stranických funkcionářů, kteří nebudou nic dělat, budou brát 100tisícové platy,“ zdůvodnil prezident Zeman v České televizi, proč nesouhlasí s takzvanými politickými náměstky, které zákon zavádí.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD se ale dohoda na služebním zákonu měnit nebude. Další vyjednávání by prý zpozdilo čerpání peněz z Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny Jan Bartošek a komentátor ČRo Petr Nováček o tématu mluvili v polední publicistice na Radiožurnálu

Proti úpravám jsou také koaliční lidovci. „Pro nás je dohoda, která byla učiněna napříč politickým spektrem, poměrně zásadní,“ potvrdil ve vysílání Radiožurnálu místopředseda KDU-ČSL a Poslanecké sněmovny Jan Bartošek.

„Jestli se zákon skutečně podaří úspěšně dojednat do konce, a já v to pevně věřím, tak pro něj bude v Poslanecké sněmovně velmi široká podpora. A to je velmi důležité. Představte si, že pro něj zvedne ruku třeba 150 poslanců - to je velká garance stability služebního zákona i do budoucna,“ vysvětlil Bartošek.

Na změně návrhu služebního zákona se domluvila koalice s částí opozice. K dohodě mají připomínky komunisté a Úsvit. Přesná podoba zákona má být hotova do 25. srpna.

Vladimír Kroc, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme