Hraní pokeru je legální už jen v kasinu, rozhodl Nejvyšší správní soud. Hráči se zlobí

Pořadatelé turnajů v pokeru musí mít licenci jako kasina. Potvrdil to Nejvyšší správní soud, který řešil stížnost Asociace českého pokeru proti loňskému verdiktu pardubického krajského soudu. Na pořádání turnajů v pokeru se totiž podle soudu vztahuje loterijní zákon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poker

Poker | Foto: Martin Dušek

Podle Nejvyššího správního soudu má na vítězství v pokeru vliv náhoda a ne zkušenosti hráče. Nejedná se proto o dovednostní hru a tak spadá pod loterijní zákon. Turnaje podle něj mohou pořádat jen kasina.

Proti tomu se staví Asociace Českého pokeru, která chce zdanit poker pořádaný komerčně. Malé turnaje, kde jde víc jen o zábavu, by ale chtěla vyjmout z působnosti zákona.

Poker je karetní hra pro 2 až 10 hráčů. Hraje se zpravidla s francouzskými kartami (52 listů – kříže, káry, srdce a piky). Cílem hry je vybudovat jednu z mnoha herních kombinací, které rozhodují o ztrátě či zisku. Ve hře nerozhoduje pouze kvalita kombinace karet, které má hráč v ruce. Rozhoduje také taktika, tzv. blufování, předstíraná sebejistota.

„Tento zákon poker de facto zničil, protože ho zavřel jenom do kasin, kde mají 100milionovou licenci na to, aby ho mohli pořádat. Turnaj, který stojí 200 nebo 300 korun, pro hráče nikdo pořádat nebude,“ říká za asociaci Milan Kolman.

„Omezuje mě to už jenom tím, že poker můžu hrát oficiálně jenom v kasinu. Licenci na pořádání pokerových turnajů mají v České republice tři čtyři subjekty, které mají pobočky po republice, ale k nám nejbližší je 50 kilometrů v Hradci Králové,“ zlobí se Kolman.

Pokud teď chtějí lidé hrát poker legálně, musí turnaje v hospodách vyměnit za návštěvu regulerních kasin.

Martin Karlík, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme