V české škole v Bruselu se učí Comenia Script, někteří rodiče požadují i psaní klasického písma

Prvňáci a druháci v české škole v Bruselu začali povinně používat písmo Comenia Script, což je varianta tiskacího písma. Psát klasickým písmem se už neučí. Někteří rodiče se s tím nechtějí smířit, jiní jsou naprosto spokojení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Comenia script získal 1. cenu v kategorii Učebnice a didaktické pomůcky

Comenia script získal 1. cenu v kategorii Učebnice a didaktické pomůcky | Foto: Památník národního písemnictví

„Pro mě je Comenia Script velmi přehledný a úhledný. Ta stopa jako taková je velmi čistá. I když si myslím, že nespojená písmenka nejsou pro děti úplně přirozená,“ říká Martina Klímová, která v české škole v Bruselu učí a chodí do ní i její syn.

Comenia Script je podle ní pro děti vhodnější než klasické vázané písmo. S tím souhlasí i Jitka Špolcová, která má v Bruselu dceru v první třídě. Právě pro mezinárodní prostředí se podle ní hodí Comenia Script nejvíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporu rodičů dětí, které chodí do české školy v Bruselu a učí se tiskací písmo Comenia Script, informoval zpravodaj Ondřej Houska

„Tady vidíte jednotlivé případy, jak učí děti v ostatních sekcích. Písma jsou různá, většinou jsou spojitá. V anglické sekci se učí písmo, které Comenia Script velice připomíná, nicméně ho napojí. Americké je zase naprosto tiskací. Jenom tiskací písmo je písmo univerzální a jenom to jsou všichni lidé schopni přečíst,“ vysvětluje Jitka Špolcová.

Část rodičů ale Comenia Script odmítá a chtějí, aby se jejich děti učily klasické psací písmo. Třeba proto, že by si pak nedokázaly přečíst dopisy a další texty psané vázaně. Proto požadují, aby se ve třídě učily oba typy písma zároveň, na několika školách v Česku to tak totiž funguje.

Jitka Špolcová je proti. „Já vím, že to v Čechách existuje, ale to, že to existuje, neznamená, že je to správně. Já osobně, ačkoli nejsem expert, k tomu také nemám vřelý vztah,“ svěřuje se.

Martina Klímová by s paralelní výukou nesouhlasila ani jako učitelka, ani jako matka:

„Já si myslím, že to představuje obrovské množství příprav pro učitele. Z mého pohledu je to zatěžující i pro děti, vezmu-li v potaz svého syna. Pro něho by to bylo určitě naprosto zmatující – proč ten se učí tak a já se učím tak.“

Typ písma Comenia Script | Foto: Radana Lencová

Paralelní výuka ale v Česku funguje třeba na základní škole v Českém Krumlově. Oba typy písem tam vyučuje Lenka Korčáková, a jak říká, žádná velká práce navíc to pro ni není. A lépe jsou pak na tom prý i děti.

„Děti si lehce zvykly a při čtení druhého písma to vidím spíš jako přínos. Děti vidí písmo druhé skupinky a osvojí si ho přirozenou cestou,“ popisuje Korčáková.

Škola v Bruselu ale zatím požadavky na paralelní výuku obou typů písma odmítá. Většina rodičů je přesvědčena, že Comenia Script je pro děti lepší.

Proč se ale v Česku Comenia Script učí jen na naprostém minimu škol a stále dominuje výuka vázaného písma? Podle Martiny Klímové je důvodem síla zvyku: „Já si myslím, že jsme národ tradic a tohle je tradiční písmo, které jsme si prošli.“

České děti v Bruselu se tak učí něco nového. Hádky o to, jestli je to dobře, nebo ne, ale asi jen tak nepřestanou.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme