Ukrajinci slaví Den nezávislosti. Porošenko slíbil přes 60 miliard korun na přezbrojení

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na přehlídce v Kyjevě slíbil v přepočtu přes 60 miliard korun na přezbrojení armády v příštích třech letech. V krátkém a stručném projevu ke Dni nezávislosti zdůraznil těžké chvíle, které právě teď Ukrajina prožívá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na přehlídce v Kyjevě

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na přehlídce v Kyjevě | Zdroj: Reuters

Porošenko, který vystoupil na náměstí Nezávislosti v centru Kyjeva, zdůraznil také cenu, kterou za nezávislost právě teď na východě země platí. Zároveň uctil památku obětí jak na Majdanu, tak také na východě země.

Kyjevskou přehlídku ke Dni nezávislosti uzavřel průjezd vozidel vojenské techniky. „Nikterak pompézní, bylo to několik desítek kusů obrněných transportérů, nosičů raket,“ popsal zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín.

V éře bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, kterého v únoru sesadily masové protesty, se přehlídky nekonaly. Podle řady Ukrajinců by to tak mělo zůstat i nadále. Ukrajinská armáda ale na východě země bojuje s proruskými separatisty a přehlídka měla ukázat odvahu a jednotu.

V Doněcku a Luhansku se žádné oslavy Dne nezávislosti konat nebudou. Separatisté Ukrajinu neuznávají a chtěli by se spíš připojit k Rusku. „Proslýchá se nicméně, že by chtěli v Doněcku uspořádat pochod válečných zajatců. Je to takové hanobení zajatých Ukrajinců,“ dodal Dorazín.

Ukrajina slaví Den nezávislosti. S vojenskou přehlídkou mnozí nesouhlasí

Číst článek

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme