Zloději kradou záchranná lana a podkovy z jezů. Ohrožují tím lidské životy

Mají zachraňovat životy, místo toho je kradou zloději. Záchranná lana a podkovy mizí z jezů a vodohospodáři po celé republice neví, jak se bránit. Nepomáhá ani natírání vazelínou a časté kontroly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodáci sjíždějí jez u Papouščí skály na řece Vltavě

Vodáci sjíždějí jez u Papouščí skály na řece Vltavě | Foto: Vlastimil Polák

Naposledy zloděj ukradl záchranné třicetimetrové lano a kotvu z Jamborova prahu nedaleko obchodní galerie Šantovka v Olomouci. Záchranné prvky tam vydržely jen necelé dva měsíce.

„Prostě lidi to ukradnou, případně to zničí, sami nevíme, jestli jim to dělá radost, nebo proč to vlastně dělají,“ říká Josef Holásek z Povodí Moravy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O krádežích záchranných prvků na jezu v centru Olomouce natáčel redaktor Ivo Opletal

Povodí tak každoročně přichází o desítky tisíc korun. Podle hasiče Josefa Skalky jsou lana a podkovy u jezů důležité. Například k tomu olomouckému se totiž nedá ze břehu skoro vůbec dostat.

„Když člověk půjde okolo jezu a uvidí, že se tam někdo topí, primárně by měl zvážit svoje možnosti, jestli vůbec má na to někoho zachránit nebo ne. A když se rozhodne člověka zachraňovat, tak by měl rozhodně využívat prostředky, které tam jsou k dispozici, jako jsou házecí pytlíky, záchranné podkovy a všemožné prostředky, které se dají nalézt podél břehu,“ zdůrazňuje Skalka.

Krádeže těchto záchranných prvků tak mohou mít tragické následky.

Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme