Králičí mor připravil o život desítky zvířat na Havlíčkobrodsku i Žďársku

Chovatelé králíků z Vysočiny přicházejí o desítky zvířat. Na Žďársku a Havlíčkobrodsku udeřil králičí mor – virové onemocnění, které má velmi rychlý průběh a zanechává za sebou obrovskou spoušť. Uhynulá zvířata v těchto dnech počítají jejich smutní majitelé například v Hřištích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Králíci

Králíci | Foto: Corel GALLERY

„Ráno tam leželi. Nejdřív pár a pak víc a víc, nakonec pětadvacet. Už jsem to zažil, je to tak osm deset let, ale to bylo v menším. Tohle šlo skoro všechno,“ láme se hlas Janu Grodlovi, kterému v králíkárně zbyly jen očkované samice s mláďaty.

Co s nimi bude, neví. Do dvou měsíců by ale i malí králíčci měli být díky protilátkám od matky imunní.

Další chovatel králíků František Rosický přišel o šestnáct zvířat. „V průběhu jednoho týdne, čtrnácti dnů, nám co jsme tady sousedi, nám zahynuli králíci po většině. A bratrovi, který bydlí uprostřed vsi, pak začali taky hynout,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O králičím moru, který se objevil na Vysočině, informovala reportérka Hana Mikulincová

Když mor udeří, chovatelé můžou jen bezmocně přihlížet, léčba neexistuje. „Ráno jsem šel ke králíkům a šest jich tam bylo mrtvých, pak jeden den byl klid, pak druhý den jsem nakrmil a byl mrtvý jeden, pak další a další, to je lavina. S tím nemůžete nic dělat,“

Aby se mor pokud možno dál nešířil, musí chovatelé vydezinfikovat králíkárnu a mrtvá zvířata zasypat vápnem a zakopat. Zužitkovat je nelze.

Mor králíků letos udeřil také na Žďársku, například ve Velké Losenici nebo v Nových Dvorech.

„V každém případě by měli být očkováni dospělí, samice i samci, zakladatelé rodu a pak v deseti týdnech i králíčata, když se odstaví,“ radí veterinářka Jaroslava Vondráčková.

Chovatelé by měli na morovou nákazu upozornit i sousedy. „Hlavně je důležité uhynulá zvířata správně uklidit, jinak hrozí, že se infekce roznese. Někdy to lidi naházejí na hnůj a než to uklidí, tak už mouchy létají k sousedům,“ popisuje veterinářka.

Uhynulá zvířata je nejlepší zakopat nebo odvézt ke spálení do kafilerie.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme