Změny plánu pro dostavbu dálnice na Vídeň budou na podzim, oznámil Ťok

Zásady rozvoje Jihomoravského kraje potřebné pro dostavbu dálnice z Brna do Vídně budou hotové na podzim. Po setkání s dolnorakouským hejtmanem Erwinem Pröllem to oznámil ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok. Oba politici mluvili také o stavu příprav mezistátního spojení mezi Znojmem a Vídní a chystaném železničním spojení z Vídně do Českých Budějovic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dan Ťok

Dan Ťok | Foto: Filip Jandourek

Na dlouhodobě připravovaném dálničním spojení z Brna do Vídně se zatím pracuje zejména na rakouské straně.

Rakouská dálnice A5 nyní končí za dolnorakouskou obcí Schrick. Do roku 2017 by měla být podle plánů prodloužena k Poysdorfu.

V témže roce by mohly začít stavební práce na dalším úseku sahajícím od Poysdorfu k hraničnímu přechodu Drasenhofen/Mikulov. Ten by měl být v prvním kroku dvouproudý, rozšíření na čtyřproudou komunikaci plánuje Rakousko až v závislosti na krocích české strany.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka je rychlostní spojení do Rakouska přes Mikulov rukojmím neexistujících zásad územního rozvoje kraje, bez kterých se v přípravě nedá pokročit. Česko se tak v současnosti zaměřuje na výstavbu obchvatu Mikulova.

Plánované železniční spojení z Českých Budějovic do Vídně by podle dolnorakouského hejtmana Erwina Prölla mohlo fungovat jako prodloužení současného spoje, který končí na českých hranicích.

Česká strana toto spojení vidí jako první pokus o znovuobnovení spojení mezi Prahou a Vídní přes jižní Čechy.

Do budoucna by podle Ťoka mohlo podobně sloužit i spojení z Veselí nad Lužnicí do Gmündu, které by bylo potřebné elektrifikovat.

Dan Ťok a dolnorakouský hejtman Erwin Pröll | Foto: Filip Jandourek

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme