Slonům hrozí vyhubení. Pytláci jich ročně zabijí až na 35 000

Populace afrických slonů povážlivě klesá. Pytláci zabijí ročně více zvířat, než kolik se jich narodí. Na vině je rostoucí poptávka po slonovině v Asii. Keňský sirotčinec se snaží tento trend zastavit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sloni, opravdu volně žijící v africkém národním parku

Sloni, opravdu volně žijící v africkém národním parku | Foto: David Storch

„Naše nejmladší slůně má deset měsíců, nejstarší něco přes dva roky. Každý slon má svůj příběh. Většina je tady vinou pytláků, kteří zabili jejich matky. Staráme se o ně dokud nedospějí,“ vysvětluje šéf ošetřovatelů keňského sirotčince.

Muži tráví se slůňaty až 24 hodin denně.

„Vztah mezi ošetřovatelem a sloním sirotkem je jako vztah mezi dítětem a matkou. Staráme se o ně a oni nás za to respektují,“ popisuje ošetřovatel.

Sloní sirotčinec založila před více než 30 lety paní Dame Sheldrick. Dodnes je to jediné zařízení v celé Keni.

„Slůňata, která k nám přijdou, jsou traumatizovaná. Viděla, jak byla zabita jejich matka. Nenávidí lidi a my si musíme získat zpátky jejich důvěru. Naštěstí jsou sloni velmi inteligentní. Poznají, že jim chceme pomoci. Jakmile začnou pít z láhve, máme vyhráno,“ říká paní Sheldrick.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Jaromír Marek natáčel rozhovor ve sloním sirotčinci v Keni

Podle ní se toho můžeme od slonů spoustu naučit.

„Od slonů se toho můžeme naučit opravdu hodně. Třeba jak se starají o mladší, jak jim pomáhají a chrání je, jak je učí. Můžeme se od nich učit odpuštění, vždyť viděli smrt své matky rukou člověka a jsou schopni nám odpustit a v neposlední řadě, nejsou zkaženi penězi,“ dodává zakladatelka sirotčince.

Kvůli vysoké poptávce po slonovině jich ročně zemře až 35 000.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme