Česko pošle Kurdům bojujícím proti islamistům v Iráku 500 tun munice

Vláda schválila dodávku munice pro kurdské milice, které bojují v Iráku proti islamistům. Kurdové by měli dostat miliony nábojů do útočných pušek Kalašnikov a kulometů, ale i ruční granáty a náboje do pancéřových pěstí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdský bojovník vyhlíží pozice extremistů z Islámského státu nedaleko Mosulu

Kurdský bojovník vyhlíží pozice extremistů z Islámského státu nedaleko Mosulu | Zdroj: Reuters

Munici za 41 milionů korun do Iráku dopraví americká armáda. Více než 500 tun materiálu budou muset naložit do osmi velkokapacitních letounů.

Česko chce iráckým Kurdům dodat výzbroj ze starších zásob, které už kvůli přezbrojení nepotřebuje.

„Byli jsme požádáni především o náboje do zbraní sovětské provenience. K tomu daru jsme mohli přistoupit relativně v extenzivním smyslu, protože jsme byli požádáni především o náboje do Kalašnikovů,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dlouhodobém utlačování Kurdů mluvil ve vysílání Radiožurnálu odborník na terorismus z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler

Kurdové mají dostat 10 milionů nábojů do kalašnikovů, 8 milionů kusů munice do kulometů, 5 tisíc nábojů do pancéřových pěstí a 5 tisíc ručních granátů.

Nejprve Kurdové dostanou munici do kulometů, kterou potřebují nejvíc. Materiál by měl být vyvezen do konce roku 2014.

Zbraně už Kurdům dodaly Spojené státy a Francie a vývoz zbraní schválili taky italští poslanci. Totéž zvažují Velká Británie a Německo.

Sunnitští ozbrojenci z hnutí Islámský stát obsadili v uplynulých týdnech velkou část Iráku a Sýrie | Foto: ČTK

Uskupení Islámský stát, které na území Iráku a Sýrie vyhlásilo novodobý chalífát, představuje pro Kurdy vážnou hrozbu.

„Tito militanti jsou pro Kurdy velice nebezpeční především z toho důvodu, že tam jsou dlouhodobě nevyřízené účty hlavně z období, kdy trpěli pod Saddámem Husajnem,“ říká odborník na terorismus z Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler.

„Navíc je tam také reminiscence na to, jak se dělily jejich zdroje. Na území Kurdistánu, které obývají Kurdové, jsou velmi bohaté zdroje dvou velmi důležitých tekutin, a to ropy a vody,“ dodává.

Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme