Čeští gayové a lesby zatím marně usilují o možnost osvojit si dítě partnera

Řada gayů nebo leseb v Česku se denně stará o miminko, nemají ale nárok na rodičovskou dovolenou, volno na ošetřování nebo na informace o zdravotním stavu dítěte. Pokud by se s biologickým rodičem, se kterým žijí v registrovaném partnerství, cokoli stalo, o dítě už by nemohli pečovat. Na začátku srpna předložilo občanské sdružení PROUD do poslanecké sněmovny návrh novely zákona, která by to změnila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti a rodiče (ilustrační foto)

Děti a rodiče (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Aby česká legislativa umožnovala osvojení dítěte nebiologickým rodičem, by si přály i Pavla a Tereza. Klasická adopce pro ně jako pro registrovaný pár nepřichází v úvahu. Podle sociologa Zdeňka Slobody z platformy pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu PROUD, která o změnu současné situace dlouhodobě usiluje, je v tom navíc další háček.

„V českém právním systému původní biologický rodič pozbývá svá rodičovská práva, takže ve chvíli, kdy by si individuální adopcí navzájem adoptovaly dítě, tak by původní matka přišla o svá práva,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na současné podmínky výchovy dětí v homosexuálních rodinách i navrženou novelu zákona se ptala Eva Rajlichová

„Při indispozici Terky, když je nemocná a nemůže se na sto procent starat o dítě, tak já bych si mohla vzít takzvanou ošetřovačku, ale není to možné, musím si čerpat klasickou dovolenou,“ popsala Pavla, která se svou partnerkou vychovává její biologickou roční dceru, jednu z nevýhod.

Svůj tříletý vztah ženy zpečetily před rokem registrovaným partnerstvím. Pavla, přestože se o dítě stará, je pro něj před zákonem cizí člověk.

„My si žijeme klidným životem, akorát se nemáme o co opřít. Platíme daně, snažíme se státu pomáhat, tak jak by každý slušný člověk měl, ale nemáme od něj žádné záruky.“

Novela zákona o registrovaném partnerství, kterou PROUD předložil do poslanecké sněmovny, by umožnila, aby si partneři mohli osvojit děti biologických rodičů, se kterými žijí ve svazku. Dítě by tak například mělo právo dědit. Oba partneři by mohli požadovat informace o jeho zdravotním stavu nebo školním prospěchu.

Festival Prague Pride chce letos podpořit gaye a lesby z východních zemí

Číst článek

Umožnit takové osvojení by chtěla poslankyně Radka Maxová z hnutí ANO, vede ji k tomu hlavně zájem dítěte.

Na možné úskalí ale upozorňuje Marián Jurečka z KDU ČSL. „To dítě má někde i druhého biologického rodiče, a teď je otázka, v případě že by tady bylo to osvojení partnerem z homosexuálního svazku, jak by se vyřešil vztah s biologickým rodičem, který někde je, pokud neumřel.“

Do registrovaného partnerství mohou vstoupit čeští gayové a lesby už téměř deset let. Rodiny, kde jsou dvě mámy nebo dva tátové, přijdou podpořit svá práva na tradiční Kočárkovou jízdu v rámci průvodu, který příští sobotu zakončí festival Prague Pride.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme