Spor mezi Hradem a Hasenkopfem o autorství amnestie skončil smírem

Spor o autorství loňské Klausovy amnestie skončil u soudu smírem. Kancelář prezidenta republiky uznala, že bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf nebyl spoluautorem dokumentu. Společné prohlášení se podle mimosoudní dohody objeví na webových stránkách hrad.cz a text dostane také Česká tisková kancelář.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pavel Hasenkopf původně žádal po prezidentské kanceláři jeden milion korun v rámci žaloby na ochranu osobnosti. Se zástupci Kanceláře prezidenta republiky nyní uzavřel smír. Kancelář totiž přistoupila na to, že na svých stránkách zveřejní informaci o tom, že Hasenkopf není spoluotcem Klausovy novoroční amnestie.

Bývalý hradní právník z éry Václava Klause dostane od Pražského hradu také osobní dopis. Text mimosoudní dohody se mu zamlouvá. Píše se v ní, že ho k sepsání vlastního návrhu amnestie vyzval v rámci běžných pracovních úkolů někdejší ředitel politického odboru Ladislav Jakl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor o autorství loňské Klausovy amnestie sleduje redaktorka Veronika Hlaváčová

Hasenkopfův návrh ale neobsahoval zmírnění nebo prominutí trestů. Konečné znění vyhlášené amnestie navíc neměl možnost ovlivnit.

„Já jsem spokojen, protože je to v podstatě vůbec poprvé, kdy Miloš Zeman uznal svou chybu," tvrdí Hasenkopf. „Řekněte, komu z vás se toto stane? Pro mě má smír i větší cenu, než by to bylo rozsudkem soudu. Protože takto to znamená, že to v podstatě protistrana uznala dobrovolně.“

Hasenkopf zároveň stáhl i požadavek na milionové odškodné. Původně žaloval prezidenta Miloše Zemana, kancléře Vratislava Mynáře a prezidentskou kancelář jako takovou.

Znění smíru mezi Mgr. Pavlem Hasenkopfem a Českou republikou

Číst článek

„Tam byla velice složitá právní otázka, u které vám nikdo předem neřekne, jak by ji soud posoudil, popřípadě by to skončilo až u Ústavního soudu,“ vysvětluje a dodává:

„Hrozilo by tam, že v podstatě to bude platit daňový poplatník. A že ty, kteří to skutečně jako fyzické osoby způsobili, to vůbec bolet nebude. Mně šlo o to, aby to bolelo především Vratislava Mynáře a následně Miloše Zemana.“

Za prezidenta Miloše Zemana se vyjádřil hradní právník Marek Nespala, který Hasenkopfova slova opravil.

Pavel Hasenkopf zažaloval prezidenta Zemana a kancléře Mynáře koncem loňského roku. Domáhal se "uvedení věci na pravou míru" a také finanční satisfakce. Mynář loni Hasenkopfa veřejně nazval jedním ze tří "spoluotců" amnestie. Toto tvrzení později převzal i prezident Zeman. Mimosoudní dohodu navrhla soudkyně Městského soudu oběma stranám už na konci července. Ještě před začátkem pondělního soudu trval Hasenkopf na tom, že se nedohodnou. Nakonec obě strany změnily názor.

„Miloš Zeman neuznal svoji chybu, protože proti němu, jakož i proti Vratislavu Mynářovi bylo řízení zastaveno,“ podotýká Nespala a doplňuje:

„Podle současné právní teorie nejsou pasivně legitimovaní, to znamená, že nemohou být žalování. Jakýkoli takovýto spor probíhá ryze mezi fyzickou osobou a českým státem. To znamená v tomto případě reprezentovaným Kanceláří prezidenta republiky.“

Dodává také, že Hrad nikdy netvrdil, že by byl Pavel Hasenkopf jediným autorem Klausovy loňské amnestie. A že se v mimosoudní dohodě objevilo jen upřesnění. To zdůrazňuje i hradní kancléř Vratislav Mynář.

„Jinými slovy to, co jsem řekl, platí, akorát je to trošku učesáno a jinak upraveno. Takhle si to překládám já do neprávnické řeči, takže s tím nemám žádný problém,“ konstatuje.

Pavel Hasenkopf | Foto: Šárka Ševčíková

mkp, kap, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme