Epidemie eboly vypukla v Demokratické republice Kongo, hlásí první dvě oběti

Po několika západoafrických zemích se ebola objevila také ve střední části kontinentu, v Demokratické republice Kongo. Tamní úřady potvrdily, že viru podlehli dva lidé. Celkový počet obětí epidemie se blíží k 1500 lidí. Oficiálně evidovaných nakažených je přes dva a půl tisíce. Počet nemocných a mrtvých ale může být ještě mnohem vyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libérie, ebola

Libérie, ebola | Zdroj: Reuters

V Demokratické republice Kongo zemřelo podle Světové zdravotnické organizace v poslední době asi 70 lidí, kteří měli příznaky odpovídající ebole.

Dohlíží se proto na bezpečnost pohřbů nejen v případě obětí nemoci. Pod dohledem jsou i lidé, u kterých se neví, na co přesně zemřeli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak na potvrzení eboly v Demokratické republice Kongo reagovaly tamní úřady, zjišťovala Tea Parkanová

Bezpečnostních opatření je, podobně jako v jiných zemích zasažených krvácivou horečkou, celá řada. Ministr zdravotnictví Felix Numbi ale věří, že tamní úřady situaci zvládnou.

„Vyhledáváme lidi, kteří by mohli být nakažení. Zaměřujeme se také na osvětu obyvatel, izolaci nemocných a dezinfekci jejich domovů,“ přiblížil Numbi.

Výskyt eboly v zemi podle něj nesouvisí s epidemií krvácivé horečky v západní Africe. Nemoc se objevila v několika poměrně izolovaných vesnicích v Rovníkové provincii Demokratické republiky Kongo.

To je oblast, ve které se vyskytl první známý případ eboly v roce 1976. Vláda kolem ní teď zřizuje karanténní zónu ve stokilometrovém okruhu.

Do rovníkových oblastí Demokratické republice Kongo už Světová zdravotnická organizace poslala ochranné vybavení potřebné k vytvoření laboratoře a karanténní stanice.

Kromě toho pomůže také s testováním vzorků, které ukážou, zda konžské oběti zabil stejný kmen eboly, který se teď šíří v západní Africe.

Americká vládní Agentura pro mezinárodní rozvoj doručila do ebolou nejhůř zasažené země Libérie 16 tun lékařského vybavení | Foto: Reuters

Mezi oběťmi nové epidemie eboly je víc než stovka lékařských pracovníků. Například britského dobrovolníka léčí doma, ve Spojeném království. O 29letého muže se starají v londýnské Royal Free Hospital, kde mají speciální jednotku pro infekční nemoci.

Podle britského ministerstva zdravotnictví je zatím pacientův stav relativně dobrý, u krvácivé horečky se to ale může rychle změnit. Jak říkají lékaři, je teď především na pacientově těle, aby si s infekcí poradilo.

Vědci už vyvinuli experimentální lék

Epidemie řádí v Guineji, Sieře Leone, Libérii a Nigérii. Nemoc postupuje, ale nové případy se pořád objevují i v místech jejího původního výskytu.

Lidé ze zemí postižených ebolou nesmějí cestovat na Pobřeží slonoviny, do Keni, Kamerunu a Jihoafrické republiky. Světová zdravotnická organizace mezitím pracuje na strategickém plánu pro boj s epidemií pro příštích šest až devět měsíců.

Například americká vládní Agentura pro mezinárodní rozvoj doručila do nejhůř zasažené země Libérie 16 tun lékařského vybavení. Vědci se mezitím pokoušejí najít lék na ebolu.

Jeden experimentální už vyvinuli Američané, další teď nabízejí japonští odborníci. Nasazení těchto léčiv ale nejprve musí schválit Světová zdravotnická organizace.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme