Stále více Čechů si dopřává luxusní dovolené. Oblíbili si Maledivy a Seychely

Spousta turistů čeká každý rok na doprodej zájezdů na poslední chvíli, aby je pořídila co nejlevněji. Vedle toho se ale zvyšuje počet lidí, kteří se při koupi zájezdu na cenu moc neohlíží. Trh s luxusním cestováním roste a díky zlepšující se ekonomice bohatých turistů přibývá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostrovy na Maledivách jsou od sebe vzdáleny mnohdy více než 700 kilometrů.

Ostrovy na Maledivách jsou od sebe vzdáleny mnohdy více než 700 kilometrů. | Foto: Petr Sirotek

S největší cestovní kanceláří v Česku Exim Tours vycestuje ročně do zahraniční přes čtvrt milionů turistů. Většina ke Středozemnímu moři. Průměrná cena zájezdu vychází na zhruba 16 tisíc korun.

„Letecký zájezd je položkou určitě vyšší, než když rodina vyjede autem k Balatonu. Řekl bych, že se jedná o ekonomicky činné klienty, kdy oba pracují, mají stabilní zaměstnání a tím pádem investují i do cestování,“ charakterizuje obvyklého klienta Stanislav Zíma a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak si Češi oblíbili luxusní dovolené, zjišťoval Jaroslav Skalický

„Je těžké říct, kde je toto, ale zcela jistě není problém utratit 120, 150 tisíc na dospělou osobu za týdenní, deseti denní pobyt.“

Podle Alexandra Pavlova z CK Alexandria se nejdražší zájezdy odehrávají v exkluzívním prostředí.

„Můžete si půjčit jachtu i s posádkou a tou jachtou obeplout Karibik, takže ta dovolená samozřejmě bude stát extrémní množství peněz ve srovnání třeba s nějakým last minute zájezdem do Řecka či do Bulharska do trojhvězdičkového hotelu,“ říká Alexandr Pavlov.

Drahé tak jsou třeba i zájezdy, které tak na první pohled nevypadají. Důležitější je u nich zážitek a nejčastěji jsou spojeny s nějakou exotikou. Příkladem jsou třeba horolezecké expedice či treking v džungli.

Luxusní dovolené si dopřává stále více bohatých Čechů. Trh s luxusním cestováním meziročně roste o desítky procent, a to navzdory nedávné krizi.

Maledivy - ráj v Indickém oceánu | Foto: Klára Stejskalová

„Ekonomice se relativně daří ve vztahu k jiným ekonomikám a zároveň je tady vlastně ta poptávka po luxusu, která je třeba v západní Evropě už nasycená. Tam se tím pádem se stagnace ekonomiky projevuje i v poptávce po luxusním zboží,“ říká šéf Exclusive Tours David Eder.

Typickými klienty jsou starší páry bez dětí, které si chtějí užít klidnou dovolenou. Obvykle cestují na 9 dnů za průměrných 350 tisíc korun na osobu. V Evropě nejčastěji do Francie nebo Řecka. Vede ale exotika.

„Dominují Maledivy z důvodu optimálních klimatických podmínek, bezpečí, co se týče zdravotních rizik. Na druhém místě jsou pro nás Seychely a potom je to Mauricius,“ dodává David Eder.

Podle něj trh s luxusním cestováním díky lepšící se ekonomice dál poroste.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme