Trutnov se stále soudí se státem kvůli neuznaným nákladům na volby

Trutnov vede se státem aktuálně čtyři soudní spory o 330 tisíc korun, všechny kvůli volbám. Při nich mělo třicetitisícové město výdaje, které jim následně státní orgány odmítly proplatit. Naposledy stát odmítl uhradit pronájem prostorů pro volební okrsky školám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do Senátu

Volby do Senátu | Foto: Tomáš Adamec

„Všechny spory řeší Nejvyšší správní soud, ale byť ten nejstarší se týká už voleb v roce 2006, vyřešení sporů je bohužel naprosto v nedohlednu,“ říká za trutnovskou radnici Veronika Svobodová.

Podle ní řeší město nějaký problém s neproplacením nákladů téměř při každých volbách. V jednom z případů třeba stát odmítl proplácet pronájem prostorů pro volební okrsky školám. Ty prý totiž spadají pod město.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trutnov vede se státem soudní spory kvůli neuznaným nákladům na volby. Podrobnosti zjišťoval Václav Plecháček

„Pokud jsme pronajímali místnost pro okrskovou volební komisi od nějakého soukromého majitele, ten od nás dostal částku dejme tomu tři tisíce korun a naší škole jsme hradili symbolických 500 korun, které nám ale stát neuznal,“ popisuje Svobodová.

Argument, že jde o státní zařízení, přitom odmítá. Pokud totiž do školy přijdou odvolit stovky lidí, vždycky tím vzniknou nějaké náklady.

„Je potřeba tam provést úklid, svítí se tam, topí se tam, i nějaký člověk, například školník, s tím má spojené povinnosti. Takže výdaje prokazatelně jsou,“ dodává mluvčí.

Flash disky směrnice nezná, proplatí jen diskety

Dřívější spory se přitom týkají třeba neproplacení nástěnek, které město využívalo na zveřejnění informací pro voliče, nebo flash disků. Stát totiž podle vedoucího odboru kanceláře trutnovského úřadu Luboše Rathouského ještě nedávno trval na tom, že k přenosu dat mají města využívat zastaralé diskety.

„Směrnice ministerstva financí na tuto technologickou změnu nereagovala a kontrola šla důsledně po disketách. Ty my jsme nepoužívali, používali jsme flash disky, tak nám nákup těchto paměťových zařízení nebyl uznán,“ vysvětluje Rathouský.

„Připravujeme rozšíření typů výdajů, takže s největší pravděpodobností se dočkají starostové a starostky, že budou moct uplatňovat náklady na flashky,“ připustil teprve loni v dubnu Jan Zikl, tehdejší ředitel odboru financování územních rozpočtů na ministerstvu financí.

Co se zatím nezměnilo, je odměňování členů volebních komisí při dvoukolových volbách. Za první kolo dostanou 1300 korun, za druhé za tu samou práci jen 200. Ve volebních místnostech přitom dohromady stráví asi 35 hodin, což znamená hodinovou odměnu kolem čtyřiceti korun.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme