Highjump v Hřiměždicích na Příbramsku láká na extrémní skokanské výkony

Co všechno se dá stihnout při střemhlavém skoku z velké výšky? Odpověď je možné najít v Hřiměždicích na Příbramsku. Hladinu místního lomu rozráží těla předních světových skokanů, ti nejlepší skáčou až z 30metrových výšek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Highjump v Hřiměždicích

Highjump v Hřiměždicích | Foto: Eva Rajlichová

Nejstaršímu účastníkovi letošního Highjumpu je skoro sedmdesát, těm nejmladším 15 a 14 let. Jan Slánský a Denis Vantuch přijeli do Hřiměždic v dobré formě po soustředění.

„Chceme se nechat vyvézt do osmnácti metrů. Nejvíc jsme skákali zatím šestnáctku… já jsem tedy skákal dvacet, ale jen panáčka, tedy že skočíte po nohou dolů,“ popisují.

Trenérka obou mladíků Lucie Jeřábek Absolonová ale jejich pokusy se skoky z větších výšek nevidí zatím příliš ráda.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Hřiměždicích natáčela redaktorka Eva Rajlichová

„Technicky na to určitě mají, ale myslím si, že kostra ještě není úplně připravená na to, aby na tu osmnáctku šli. Podle světové federace mají do osmnácti let maximální výšku 15 metrů,“ vysvětluje.

Highjump je vlastně česká verze ve světě populárních cliffdivingových závodů. Ty pocházejí z Havaje, tamní bojovníci si prý extrémními skokanskými výkony z útesů získávali náklonnost žen a dívek.

Areál starého žulového lomu hostí extrémní skokany už popatnácté. Letos je vybavený nejen 12- a 16metrovou skokanskou věží, ale nechybí tu ani plošina, která dává nejzkušenějším borcům prostor pro nejobtížnější kousky.

Čech Navrátil skáče ze třiceti metrů

Co umí, tu předvede i Michal Navrátil, jediný český profesionál mezi světovými skokany. Loni tu skočil ze třiceti metrů.

„Je to třeba skok nazad, vrutová salta nebo ze stoje. Věci ze stoje jsou hodně obtížné. Známkovou obtížností i tím, že na sobě pracuju a snažím se mít tu stojku dokonalou. To je moje specializace a snažím se v tom vyniknout,“ popisuje Navrátil.

Skočit si může i běžný návštěvník. Své možnosti by však měl dopředu zvážit, prudký náraz o vodní hladinu není nic příjemného.

Podle jednoho z organizátorů Petra Vančury mají pořadatelé skokanskou věž i plošinu před nevítanými zájemci o skok zabezpečené. „Je tam ochranka a mohou tam jen skokani,“ tvrdí.

Mimo skokanské exhibice a závody si lidé do Hřiměždic přijíždějí každý rok užít především uvolněnou letní atmosféru. „Jsme tady druhým rokem. Líbí se nám tu všechno, skoky do vody, atmosféra,“ potvrzují oslovení návštěvníci.

Skokanské závody zakončí v sobotu večer finálová exhibice.

Highjump v Hřiměždicích | Foto: Eva Rajlichová

Eva Rajlichová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme