V Maďarsku zakázali ukazovat dětem homosexualitu. Lídři 17 evropských zemí jsou proti, Babiš váhá

Maďarský premiér Viktor Orbán ve středu podepsal zákon zakazující šíření materiálů zobrazujících homosexualitu či změnu pohlaví mezi osobami mladšími 18 let. Proti tomu se staví víc než polovina unijní sedmadvacítky. Česko je naopak jednou ze zemí, které se zatím odmítají připojit ke kritice Maďarska. „Naše země je ale otevřená a liberální a z tohoto hlediska nemáme žádný problém,“ konstatoval předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Brusel/Praha/Budapešť (Aktualizováno: 16:21 24. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finsko se chystá unijním zemím představit své priority. Od července totiž předsedá Radě Evropské unie. Helsinky chtějí především prosazovat klimatickou neutralitu. To považuje Andrej Babiš (ANO) za nerealistické

Česká republika nepodepsala deklaraci unijních států vymezující se proti novele zákona v Maďarsku (archivní foto) | Foto: Francois Lenoir | Zdroj: Reuters

Maďarský parlament v půlce června schválil novelu zákona postihujícího pedofilii s kontroverzními dodatky. Ve vzdělávacích programech, reklamách či filmech mířících na mladistvé mladší 18 let zakazují zobrazování jiné než heterosexuální orientace. Ve středu zákon podepsal i prezident Viktor Orbán.

Začátek ‚drastické‘ kampaně před volbami? Maďarský zákon proti homosexuálům je pro Orbána příležitost

Číst článek

Schválení zákona parlamentem předcházely tisícové demonstrace v Budapešti. Proti novele se vymezili jak tamní, tak zahraniční aktivisté, lidskoprávní organizace, ale i mediální domy. Maďarská vláda zákon obhajuje jako nutný pro zajištění „zdravého tělesného a duševního vývoje dětí“.

Lidskoprávní organizace Háttér varuje, že schválený zákon omezí svobodu projevu, ale i práva dětí. V důsledku můžou dodatky ohrozit mentální zdraví mladistvých, kteří přísluší k LGBT komunitě.

Více než polovina unijních zemí v úterý vyzvala Evropskou komisi, aby zasáhla proti novému zákonu, který zakazuje šířit mezi mladými lidmi do 18 let jakékoli materiály zobrazující nebo propagující homosexualitu a změnu pohlaví. Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová o den později označila normu za ostudnou a oznámila, že komise vůči ní podnikne konkrétní kroky a pokusí se přimět Maďarsko k jejímu zrušení.

Česká republika deklaraci nepodepsala. Ministerstvo zahraničí na dotaz redakce serveru iROZHLAS.cz uvedlo, že se tématu LGBT věnuje v rámci priority nediskriminace. „Maďarskou legislativu analyzujeme včetně jejich případných dopadů. Toto téma chceme otevřeně diskutovat i na bilaterální úrovni,“ uvedl za ministerstvo Jakub Augusta.

Le respect et la tolérance sont au cœur du projet européen. Nous devons continuer à lutter contre les discriminations envers la communauté LGBTI, en réaffirmant notre défense de leurs droits fondamentaux.

13:00 – 24. 06. 2021

499 2651

Česko s reakcí váhá

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na čtvrtečním brífinku k summitu EU na dotaz týkající se podpisu deklarace členských států, která požaduje reakci Evropské komise směrem k Maďarsku, opáčil, že „je potřeba si vyslechnout stanovisko maďarské strany, jestli opravdu dochází k porušování práv“.

Maďarské lesbické sdružení musí u svých knih psát upozornění o ‚chování odporujícím tradičním rolím‘

Číst článek

Premiér následně argumentoval svými dobrými vztahy s lucemburským předsedou vlády, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci a je jedním z iniciátorů deklarace. „Xaviera Bettela znám dlouho, znám i jeho partnera a zná se s nimi i moje paní. Česká republika je samozřejmě velice liberální, otevřená a z tohoto hlediska nemáme žádný problém,“ snažil se předseda vlády objasnit postoj České republiky.

O postupu premiér Babiš jednal i se svým slovenským protějškem Eduardem Hegerem. „Rozhodli jsme se počkat na Radu a nechat si to vysvětlit,“ dodal. 

Lídři Německa, Francie a dalších 15 zemí západní, jižní a severní Evropy a pobaltských států ve čtvrtek publikovali text reagující na hrozby proti základním právům a zvláště principu nediskriminace na základě sexuální orientace. Podobně jako k předchozí výzvě se ani k tomuto dopisu nepřipojila s výjimkou tří pobaltských států žádná ze zemí východního křídla EU, tedy ani Česko.

V Bruselu ve čtvrtek začal summit EU. Lídry unijních států vítá brána Vítězného oblouku ozdobená symbolem LGBT komunity – duhovou vlajkou. 

🇪🇺🏳️‍🌈🇪🇺 A nice gesture ahead of the European Council: Brussels welcomes all EU leaders with the 🌈 flag. #EUCO #LoveIsLove

09:27 – 24. 06. 2021

56 335

Ernestina Černá, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme