Ošetřovné, izolačka i kompenzační bonus. Sněmovna schválila příspěvky lidem zasaženým pandemií

Až 370 korun denně jako příspěvek zřejmě budou znovu dostávat lidé, kteří se ocitli v nařízené karanténě nebo izolaci kvůli nemoci covid-19. Schválila to ve středu sněmovna. Při zavření škol nebo tříd kvůli epidemii koronaviru by také pečující měli dostávat ošetřovné opět po celou dobu karantény. Dávka by navíc měla obecně vzrůst o třetinu na 80 procent redukovaného základu výdělku. Schválený byl také návrh zákona o kompenzačním bonusu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkovací centrum na Černém Mostě je 15. místem v Praze, kam lidé mohou přijít bez registrace.

Tzv. izolačka má pomoci zabránit propadu příjmů lidí v karanténě a motivovat je k tomu, aby po setkání s nakaženými zůstávali v karanténě a nemoc dál nešířili (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Příspěvek k nemocenské, tedy k náhradě mzdy či platu, má být podle sněmovních úprav vyplacen těm, kteří se do koronavirové karantény dostali od konce letošního listopadu do konce února příštího roku.

‚Zdravotníky čeká na Vánoce peklo.‘ Jaké budou letošní svátky s koronavirem?

Číst článek

Bonus má podle vlády pomoci zabránit propadu příjmů lidí v karanténě a motivovat je k tomu, aby po setkání s nakaženými koronavirem zůstávali v karanténě a nemoc dál nešířili.

Dosluhující vláda ANO a ČSSD navrhovala, aby bonus zpětně dostali i ti, kdo se do karantény či izolace dostali od počátku letošního listopadu, přičemž zákon měl platit až do konce června příštího roku.

Dolní komora ale platnost opatření zkrátila. Pro byli i poslanci ANO, na rozdíl od zástupců SPD, kteří se hlasování zdrželi.

Končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) poslancům řekla, že „izolačku“ v předchozím jarním koronavirovém období čerpalo 363 000 lidí.

Za březen až červen stát za toto opatření vyplatil zhruba 1,1 miliardy korun, uvedla ministryně. Oproti jaru mohou příspěvek získat i lidé po návratu ze zahraničí.

Ošetřovné od listopadu

Předlohu dosluhující vlády ANO a ČSSD o takzvaném krizovém ošetřovném sněmovna schválila hlasy 176 ze 178 přítomných poslanců. Rozšířila navíc podle doporučení sociálního výboru okruh pečujících lidí, kteří budou mít na podporu nárok.

Stanjura: S podnikatelskými svazy jsme se na ošetřovném a kompenzačním bonusu shodli

Číst článek

Ještě ji stejně jako ostatní programy a příspěvky musí projednat Senát a podepsat prezident. Pokud bude platit, ošetřovné se bude vyplácet podle nových pravidel zpětně od začátku listopadu, nejdéle do konce února.

Dodatečné výdaje státního rozpočtu vláda odhadla na 600 milionů korun. Podobná pravidla pro ošetřovné platila kvůli koronavirové krizi už v minulém a předminulém školním roce. Parametry se několikrát měnily.

Podnikatelé i dohodáři

Dalším schváleným příspěvkem lidem postiženým restrikcemi proti šíření koronaviru byl návrh zákon o kompenzačním bonusu.

Havlíček: Vyšší kompenzace připadnou podnikatelům s polovičním poklesem tržeb

Číst článek

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společníci malých společností s ručením omezením budou podle něj moci požádat o příspěvek až 1000 korun denně jako kompenzaci za dopady epidemie covidu-19.

O příspěvek 500 korun denně budou moci žádat i lidé pracující na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, takzvaní dohodáři.

Kompenzační bonus fungoval už dříve, stát ho poprvé spustil loni na jaře. Zákon nyní dostane k projednání Senát.

Čerpání více programů

Na návrh stran nastupující vládní koalice Sněmovna umožnila, aby podnikatelé mohli čerpat bonus spolu s dalšími covidovými programy.

Jde především o programy Covid 21 a Covid Nepokryté náklady. Podle vládního návrhu byl možný souběh jen s programem Antivirus.

Kompenzace za zrušené vánoční trhy. Prodejci dostanou podle ministra Havlíčka vyšší náhrady

Číst článek

Malou společností s ručením omezeným bude společnost s nejvýše dvěma společníky – fyzickými osobami nebo společníky, kteří jsou členy jedné rodiny.

Podpora je zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 30 a více procent. O bonus budou moci na základě schváleného pozměňovacího návrhu žádat také podnikatelé, kteří zahájili podnikání mezi letošním 1. srpnem a 22. listopadem.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) s umožněním souběhu bonusu s dalšími programy nesouhlasila. Bonus má podle ní sloužit právě k tomu, aby stát nenutil podnikatele žádat o dotace a nemusel vypisovat složité dotační programy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme