Neuniformovaní policisté zaklekli na mítinku Babiše školáka. Policejní prezident to nechá prošetřit

Policejní prezident Martin Vondrášek je znechucen informacemi o policejním zákroku v Borovanech na Českobudějovicku při setkání poslance ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše s voliči. Uvedl to ve čtvrtek večer na twitteru. Věc podle něj prošetří Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vondrášek také bude chtít vysvětlení po šéfovi jihočeské policie, setká se s ním v pátek, dodal.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Borovany (Aktualizováno: 9:09 5. 8. 2022) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový policejní prezident Martin Vondrášek

Policejní prezident Martin Vondrášek | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Z reportáže zveřejněné ve čtvrtek na serveru Respekt vyplývá, že neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, a odvezli ho na služebnu. Jeho matku podle serveru odmítli vzít s sebou.

„Informacemi zveřejněnými v souvislosti se zákrokem Policie ČR v Borovanech jsem naprosto znechucen. Celou věc proto předám k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ napsal Vondrášek. „Nepřipustím, aby příslušníci Policie ČR nedodržovali zákony této země a nectili její demokratické principy,“ doplnil.

Zásah proti školákovi v Borovanech čelí kritice na sociálních sítích, podobně jako postup neuniformovaných policistů v souvislosti se středečním Babišovým mítinkem v Českém Krumlově. Z akce tam odvedli ženu protestující proti Babišovi do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu.

Rizikové akce

Policie k tomu uvedla, že postup a taktiku policistů prověří policejní úřad vnitřní kontroly a že žena policistu v civilu napadla. Ona sama řekla deníku Forum24, že udeřila muže, který do ní během akce strkal, aniž věděla, že jde o policistu v civilu.

Záběrům na videu předcházelo fyzické napadení neuniformovaného policisty ze strany ženy. Z důvodu vyvrácení jakýchkoliv pochybností, policejní prezident Martin Vondrášek uložil bezodkladně Úřadu vnitřní kontroly PČR, aby prověřil taktiku a postup zakročujících policistů.

19:09 – 03. 08. 2022

44 560

Mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík ve čtvrtek řekl, že policie běžně dohlíží na akcích, které vyhodnotí jako rizikové. „Setkání veřejnosti s Andrejem Babišem patří do té kategorie, protože tam občas k nějakým konfliktům dochází,“ dodal.

Babiš při své cestě po jihočeských městech a obcích čelí hlasitým protestům svých odpůrců. Za voliči jezdí po Česku od začátku léta, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu.

Fialova reakce

O prověření chování policistů na politických mítincích v jižních Čechách požádal také premiér Petr Fiala (ODS) ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna. Premiér to v pátek napsal na twitteru.

Na základě zveřejněných informací o chování příslušníků Policie ČR na politických mítincích v jižních Čechách jsem požádal ministra vnitra Rakušana a ředitele GIBS Dragouna o důkladné prošetření všech okolností těchto znepokojujících událostí.

08:17 – 05. 08. 2022

177 4326

„Na základě zveřejněných informací o chování příslušníků Policie ČR na politických mítincích v jižních Čechách jsem požádal ministra vnitra Rakušana a ředitele GIBS Dragouna o důkladné prošetření všech okolností těchto znepokojujících událostí,“ uvedl Fiala.

Pro demokratický stát je podle něj důležitá důvěra veřejnosti v nestrannost a profesionalitu jeho represivních složek.

Naprosto chápu rozhořčení a zděšení veřejnosti ze včerejšího zásahu policie a zcela ho sdílím. Jsem rád, že policie ústy policejního prezidenta zákrok jednoznačně odsoudila a bude ho řešit. Až Policie zásah prošetří, osobně se seznámím se závěry.

09:22 – 05. 08. 2022

70 2264

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme