Štědrovečerní kapr může mít maďarské předky

Není kapr jako kapr. Znalci poznají mezi jednotlivými druhy rozdíly na první pohled. Konzumentům by měla napovědět chuť. I podle ní se dá zjistit, kde kapr vyrůstal a čím ho rybáři krmili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kapr

kapr | Foto: stock exchange

"Ten původní pravý kapr sazan, který pochází tady z řeky Dunaje, byl delší a hlavně není tak vysoký. Za hlavou mu začíná narůstat takový hřbet, což je důsledek cíleného šlechtění, aby tvar té ryby byl jiný," říká o dnešních kaprech Ing. Václav Nebeský, který pracuje na fakultě rybářství a ochrany vod ve Vodňanech.

Všechna plemena kapra mají v sobě krev sazana. I ta jihočeská - jakými jsou například jihočeský kapr šupinatý nebo jihočeský a milevský lysec. Ty ale v kádích s vánočními rybami nenajdete. Jsou základem genetické banky na zmíněné fakultě ve Vodňanech. Jaké tam naopak najdeme, objasnil proděkan této jihočeské vysoké školy Martin Flajšhans.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozdíly mezi kapry objasňují odborníci z fakulty ve Vodňanech

"V čistokrevné formě můžete koupit určitě třeboňského šupinatého kapra, pohořelického lysce, nebo řadu dalších užitkových kříženců, zejména s maďarskými plemeny. Můžete koupit i mariánskolázeňského kapra šupinatého," říká Martin Flajšhans.

Jedině znalec od sebe tato kapří plemena rozezná podle vzhledu. Zda kapr pochází z našich jihočeských rybníků ovšem můžeme poznat i my - a to podle chuti.

"Chuť a konzistence bude záležet na způsobu, jakým byl kapr odchován. Kapr, který je chován u nás v rybnících na přivezené potravě jenom s přikrmováním obilovinami bude mít pevnou svalovinu chuti jakou jsme zvyklí. Naproti tomu kapr odchovaný v teplejších podmínkách na kukuřici, bude mít maso řidší, ten tuk je žlutší. A chuť bude mít úplně jinou, která by nám třeba nemusela vyhovovat," vysvětluje Flajšhans

Možná právě proto byste měli být při výběru kapra patrioti. Doufám, že tato rybí pochoutka nebude ani letos chybět na vašem štědrovečerním stole.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme