„Vycházím z toho, že ryby si odnáší domů ti, co ví, jak s ní manipulovat. Kontrola u občana není možná, a proto doporučujeme, aby se všechno odehrálo ve stánku,“ říká Zbyněk Semerád.
Sádky jsou dočasným bydlištěm kaprů zhruba na měsíc. Sádecký ještě musí kontrolovat, jestli mají dost kyslíku. Protivínští rybáři letos dodají na vánoční trh zhruba 100 metráků ryb.
Trofejní ryby putovaly na Českokrumlovsko zhruba 200 kilometrů. Jihočeští rybáři začali s vysazováním ryb před zahájením pstruhové sezony, budou v něm ale pokračovat i dál.
Proč kapři od výlovu nedostávají potravu? „Je to proto, aby měli dokonale prázdné vnitřnosti. Aby kuchyňské zpracování probíhalo bez potíží a nepříjemných chutí,“ vysvětluje rybář Miloš Ulrych.
„Trpíme nadspotřebou, jídlo je velmi často způsob, jak se ujistit ve svém statusu. Je to patrné právě na Vánocích. Zvyšuje to dopamin, ale jen do určité míry,“ tvrdí gastro publicistka Hana Michopulu.
Dobrovolná a profesionální stráž Českého rybářského svazu zaznamenala zvýšený počet pytláků. Vodní plochy namátkově kontroluje, pokuta může být až 30 000 korun.
„Zpracováváme odpadní suroviny. Využíváme k tomu technologii, která je šetrná k životnímu prostředí,“ popisuje novou metodu vedoucí projektu Pavel Mokrejš.
Přesné ceny producenti ryb zatím nestanovili se zdražením ale počítají. Vedle růstu cen energií se na tom přinejmenším v Chlumci nad Cidlinou podepsalo nepříznivé letní počasí.
„V dřívějších dobách byl celý rok naprosto nekompromisně rozdělen do nějakých fází podle zvykoslovných svátků a také podle církevního roku,“ říká etnograf.
Ani v případě lososů a tuzemských dravých ryb se nedá spolehnout na to, že jsou ryby z čistě domácích zdrojů. V Česku ale nejsou k dostání ekologicky chovaní kapři.
Češi mají čím dál větší zájem o solární elektrárny. Stojí za ním klesající cena potřebné technologie. Informuje o tom týdeník Ekonom. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.
Lidé o vánočních svátcích volají záchranáře častěji kvůli interním potížím. Zejména u starších osamělých lidí to podle ní může být vyvolané i stresem, které pro ně Vánoce znamenají.
Ideální podle Jiřího Žáka není ani, když lidé nosí živé tradiční vánoční ryby v igelitových taškách. Ty se jim totiž lepí na skřele a znemožňují jim nouzové dýchání.
Není kuchaře, který by neměl svůj jedinečný recept na salát a není novináře, který by neinformoval, který salát je ten nejlepší a o kolik letos kapr podraží. Nabízíme hned dva recepty.
Název december je zaveden ve většině západních států, a to díky Římanům, kteří měli deset měsíců v roce. Desátý je december, kdy základ slova je „decem“, latinsky číslovka deset.
Špatné trávení, potíže se žlučníkem nebo pálení žáhy. To vše může potrápil lidi během vánočních svátků. Jak se tomu vyhnout a co pomáhá zmírnit následky, radí Česká lékárnická komora.
Místo smaženého kapřího řízku, marinovaná ryba ve wasabi a s mrkvovým pyré. Takový recept na vánočního kapra doporučuje devatenáctiletý kuchař Filip Ruprecht.
Lukáš Krpálek je nejen výborným judistou, ale také vášnivým rybářem. I proto by rád ještě před Štědrým dnem vyrazil k vodě a pro štědrovečerní večeři své rodině vlastnoručně ulovil kapra.
Rybáři od pondělního rána zatahují sítě na rybníce Svět. V kádích skončí podle odhadu 120 tun tržního kapra a 20 tun dalších druhů ryb, hlavně amura, tolstolobika, štiky a candáta.
Rychlejší přijímání pracovníků ze zahraničí, jednodušší administrativa nebo třeba novinky v elektronické evidenci tržeb - nejen to slibuje firmám a živnostníkům vítěz voleb hnutí ANO.
I když není rychlostní kanoista Josef Dostál v lodi, zůstává i ve volném čase u vody. Rybaření totiž provází celý jeho život, jen během Vánoc vymění svého oblíbeného pstruha za kapra. A před lety prý toho kapra nesledoval jen na talíři.
Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) se v těchto dnech zaměřují na prodejce kaprů. Sledují hlavně to, jestli je celý prodej v pořádku. Kromě poctivých prodejců kontroloři narážejí i na ty, kteří například zákazníky šidí na váze.
Většina Čechů, kteří si neumí štědrovečerní večeři bez ryby představit, si stejně jako loni pochutná na kaprovi. Prodejci na východní Moravě ceny těchto ryb nezvýšili. Lidé sice zůstávají věrní tradici, ale stále častěji kupují také amury nebo candáty.
Češi o Vánocích zkonzumují přes 17 tisíc tun kaprů. Tradiční vánoční rybu si letos můžete koupit na víc než dvou tisícovkách míst. Jejich prodej začal právě dnes.
Prodej vánočních stromků běží naplno a někde už si lidé mohou obstarat i kapry. Jen v Plzni je nespočet prodejců. Stromky i ryby si v krajské metropoli mohou lidé tradičně koupit také na městských sádkách pod rybníkem Košinář. Předvánoční prodej tu startuje dnes v 10 hodin.