Italové "jen" remizovali, Švédové zostudili Bulhary

Dalšími dvěma zápasy pokračovalo v Portugalsku fotbalové Euro, tentokrát se představily týmy skupiny C. V úvodním utkání remizovala v Guimaraesi Itálie s Dánskem 0:0. V Lisabonu získali tři body Švédové po výhře 5:0 nad Bulharskem, když se dvakrát trefil Henrik Larsson.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dánsko - Itálie

Dánsko - Itálie | Foto: EPA

V úvodním utkání skupiny C mezi Dánskem a Itálií se o bezbrankovou remízu postarali zejména oba skvělí brankáři. Italští vicemistři Evropy brzy poznali, že cesta ze skupiny bude mnohem těžší, než si byli před šampionátem ochotni připustit. Ve slunečném odpoledni působili ospalým dojmem a dánský tým jim častokrát připomněl, z čeho vznikla jeho přezdívka Dynamit. Nad svým soupeřem vítězil rychlostí a chvílemi si na stadionu Afonsa Henriquese dělal, co chtěl.

Zápas gradoval v poslední dvacetiminutovce a potil se znovu spíš Buffon. Nejdražší gólman světa vyrazil Tomassonovu ránu jen ke kopačkám Rommedahla, ale ten z úhlu netrefil odkrytou branku. Dánové tak vyrovnali svůj smutný rekord evropských šampionátů: cestu do sítě hledají už čtyři zápasy podobně jako na přelomu 80. a 90. let. Italové sice oblékli dresy s efektními zlatými čísly, ale cesta k vysněným zlatým medailím pro ně bude ještě dlouhá.

Bulharské sedmatřicetileté prokletí proti fotbalistům Švédska pokračuje i po jejich úvodním souboji na evropském šampionátu v Portugalsku. Švédové už s balkánským soupeřem neprohráli deset zápasů, přičemž poosmé zvítězili. Švédsko naposledy vyhrálo úvodní zápas na velkém turnaji v roce 1958.

Zápas zlomil dvěma góly v rozmezí pouhých šedesáti sekund ve druhém poločase Henrik Larsson. V obou případech prokázal čich na branky: při první proměnil hlavou centr po elegantní rybičce a pak střílený pas po zemi na vzdálenější tyči ve složité pozici ve skluzu usměrnil pod břevno.

Výsledky - skupina C:

Dánsko - Itálie 0:0
Rozhodčí: Mejuto González - Martínez, Gurrero Alonso (všichni Šp.). ŽK: Tomasson, Helveg - Cannavaro, Cassano, Gattuso, Totti. Diváci: 29.595.

Sestavy: Dánsko: Sörensen - Helveg, Laursen, Henriksen, N. Jensen - Rommedahl, Poulsen (76. Priske), D. Jensen, Jörgensen (72. Perez) - Tomasson - Sand (69. C. Jensen). Trenér: Olsen; Itálie: Buffon - Panucci, Cannavaro, Nesta, Zambrotta - Camoranesi (68. Fiore), Zanetti (57. Gattuso), Perrotta - Totti - Del Piero (64. Cassano), Vieri. Trenér: Trapattoni.

Švédsko - Bulharsko 5:0 (1:0)
Branky: 57. a 58. Larsson, 32. Ljungberg, 78. Ibrahimovic z pen., 90. Allbäck. Rozhodčí: Riley - Sharp, Turner (všichni Anglie). ŽK: Linderoth, Ibrahimovic - Petkov, Kirilov, Jankovič, Ivanov. Diváci: 31.652.

Sestavy: Švédsko: Isaksson - Lucic (41. Wilhelmsson), Mellberg, Jakobsson, Edman - Nilsson, Linderoth, Svensson (76. Källström), Ljungberg - Ibrahimovic (71. Allbäck), Larsson. Trenéři: Lagerbäck, Söderberg; Bulharsko: Zdravkov - Ivanov, Pažin, Kirilov, Petkov - Pejev, Christov, S. Petrov, M. Petrov (84. Lazarov) - Jankovič (62. Dimitrov), Berbatov (76. Mančev). Trenér: Markov.

Další informace z Eura 2004 naleznete na webu www.portugalsko2004.cz, který pro vás připravil ČRo 1 - Radiožurnál se serverem Tiscali.cz.

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme