V poušti zemřel Fabrizio Meoni

Další smutná zpráva přišla dnes po poledni z dakarské rallye. V průběhu dnešní jedenácté etapy zemřel dvojnásobný vítěz soutěže z let 2001 a 2002 Fabrizio Meoni. Na první kontrolní bod přijel ještě ve vedoucí pětičlenné skupině, ale poté podle prvních zpráv agentur selhalo sedmačtyřicetiletému Italovi srdce. Nakonec se ukázalo, že vážně havaroval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

F. Meoni

F. Meoni | Foto: Dakar.com

Ačkoli první zprávy hovořily o zástavě srdce, podle informací našeho zpravodaje Jana Říhy pořadatelé na oficiální tiskové konferenci v Kiffa oznámili, že Meoni havaroval. Tyto informace se odpoledne potvrdily, když šéf pilotova týmu KTM Heinz Kinigadner v rozhovoru pro Eurosport řekl, že Meoni boural. Jeho zkrvavené tělo našel na trati David Fretigne. Helikoptéra se záchranáři byla na místě o patnáct minut později, ale jezdci už nebylo pomoci. Podle všeho byl mrtvý bezprostředně po nárazu. "Lékaři se snažili oživit jej 45 minut. V 11:11 ale na následky zranění zemřel," píše se v oficiální zprávě pořadatelů společně s kondolencí rodině, přátelům a fanouškům. Meoniho tělo pak bylo přepraveno do Ataru.

Během dvou dnů si tak Dakar vyžádal už druhou oběť. Fabrizio Meoni je pětačtyřicátým mrtvým v sedmadvacetileté historii soutěže. Už včera podlehl těžkým zraněním v nemocnici ve španělském Alicante, kam byl po operaci za velmi špatných podmínek v Zúerátu operován, převezen motocyklista Španěl José Manuel Pérez. Ten havaroval v sedmé čtvrteční etapě, a přestože byl po náročné operaci jeho stav už stabilizovaný, v noci na pondělí se náhle rapidně zhoršil.

Fabrizio Meoni byl otcem dvou dětí a na Dakaru patřil mezi hlavní adepty na vítězství. Tovární jezdec KTM v žádné etapě nedojel horší než desátý, jednou vyhrál a do pondělka vedl celkové pořadí motocyklistů. Pak přepustil první místo Francouzi Cyrilu Despresovi.

Za šestnáct let závodní kariéry Meoni dokázal vyhrát i další pouštní soutěže, například pětkrát v Egyptě, čtyřikrát v Tunisu a jednou v Dubaji. Stejně jako Pérez při silvestrovském startu dakarské rallye v Barceloně - v den svých narozenin - oznámil, že letošní ročník je jeho posledním.

Jan Říha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme