Rybáři snižují počet lachtanů

Přímým důvodem ubývání novozélandských lachtanů je rybářství. Ostatní možné důvody vědci prakticky vyloučili.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lachtan, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Jose Luis Navarro

Jediným ploutvonožcem, který obývá území Nového Zélandu, je lachtan novozélandský (Phocarctos hookeri). Živí se rybami a rozmnožuje se na dvou sub-antarktických ostrovech: 71 % populace se přichází pářit do kolonie na Aucklandské ostrovy a zbývajících 29 % na Campbellův ostrov. Kolonie na Aucklandských ostrovech se od roku 1998 zmenšila o 40 % a v roce 2009 se zde narodilo pouhých 1501 mláďat. Početní úbytek mají na svědomí samice, které se sem přestávají vracet, aby se rozmnožovaly. Kolonie na Campbellově ostrově naopak prospívá a počet zdejších lachtanů se mírně zvyšuje.

Lachtan novozélandský (Phocarctos hookeri) | Foto: licence Public Domain, volné dílo

Mezi možné příčiny úbytku lachtanů na Aucklandských ostrovech patří nemoci, vliv predátorů i změny prostředí stejně jako přítomnost kontaminujících látek nebo rybářství. A právě poslední důvod vyšel ze srovnání obou kolonií jako nejpravděpodobnější. Rybáři jsou pro lachtany příliš silnou konkurencí, která vyvolává potravní stres a snižuje reprodukční úspěch. Časté také je, že se lachtan zaplete do rybářské sítě a utopí se.

Lachtan | Foto: Stock Exchange, Keith Menor

Zdroj: Mammal Review

Lachtani | Foto: Stock Exchange, Christian Ferrari
<p><iframe width="610" height="377" src="https://www.youtube.com/embed/JE3RGXG9-Qs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme