Duben patří mezi třetinu nejchladnějších za 247 let. Bylo o 2,4 stupně Celsia méně, než činí průměr

Letošní duben se v pražském Klementinu zařadil mezi třetinu nejchladnějších za posledních 247 let. Průměrná měsíční teplota 8,4 stupně Celsia byla o 2,4 stupně nižší, než je průměr z let 1981 až 2010, uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém informačním webu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejstudenější duben zažili Pražané v roce 1839, a to s průměrnou teplotou 4,9 stupně Celsia (ilustrační foto) | Foto: Martin Prachař | Zdroj: Český rozhlas

Letošnímu čtvrtému kalendářnímu měsíci patří sdílené 73. až 75. místo v žebříčku nejchladnějších dubnů od roku 1775, kam klementinské záznamy sahají. Oproti průměru z let 1775 až 2014 byl studenější o 1,1 stupně Celsia. Pokud by se ale za normál braly hodnoty z let 1991 až 2020, byl by oproti nim chladnější zhruba o tři stupně.

Na 50 stanicích padla meta pro letní den, v Plzni bylo 28 stupňů Celsia. Pondělí bude ještě teplejší

Číst článek

Nejteplejším dnem letošního čtvrtého kalendářního měsíce byl v Klementinu hned 1. duben s průměrem 15,3 stupně Celsia. O pět dní později průměr klesl na 2,2 stupně, nejníž za celý měsíc.

Nejstudenější duben zažili Pražané v roce 1839, a to s průměrnou teplotou 4,9 stupně Celsia. Druhý nejchladnější byl duben 1817 s průměrnou teplotou pět stupňů a třetí duben 1785 s průměrnou teplotou 5,4 stupně Celsia.

Naopak nejteplejší duben v posledních 247 letech naměřili meteorologové v centru Prahy roku 1800. Průměrná měsíční teplota se tehdy dostala na 16,2 stupně. Druhý nejteplejší byl s průměrnou teplotou 15,6 stupně duben před třemi lety.

„Z osmi nejteplejších dubnů za posledních 247 let jich šest bylo za posledních 21 let a zbývající dva v 18. století,“ uvedl meteorolog Pavel Jůza.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme