Kvalitní špekáčky získávají na oblibě

Vybrat si dnes v nepřeberném množství výrobků skutečně kvalitní zboží není možné bez informací. Na trhu jsou velmi kvalitní, méně kvalitní, ale také nekvalitní výrobky. Liší se sice cenou, ale pokud si chceme u ohýnku opravdu pochutnat, vyplatí se vyrazit do řeznictví s náležitými znalostmi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbecue a grilování

Barbecue a grilování | Foto: Corel GALLERY

Blíží se doba oblíbeného grilování a příjemného posezení u ohně. Kromě mas, naložených v nejrůznějších kořeněných směsích, si lidé rádi grilují nebo opékají také špekáčky. Jenže jak vybrat ty správné, s poctivým obsahem masa?

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak poznáte kvalitní špekáčky? Poslechněte si reportáž Květy Moravcové

"Podívejte se na tyhle špekáčky. Některý můžou být takhle poscvrkaný, ale to je tím, že to je z masa," popsal rozdíly uzenářský mistr Jaroslav Klepiš. A doplnil:

"Jestli tam dáte sóju, tak tam se nemá co scvrknout, ale maso má v sobě vodu, která se odpařuje a zároveň ten výrobek pracuje."

Sója, mouka a masokostní moučka bývají často příčinou nižší kvality uzenin. Výrobce skutečných špekáčků ale musí podle Jindřicha Fialky z ministerstva zemědělství na takové ingredience zapomenout:

"V tom špekáčku je minimálně 37.5% procenta hovězího masa, 17.5% vepřového masa a 27.5% vepřového hřbetního sádla. Potom jsou tam samozřejmě přípustné další látky - třeba muškátový oříšek."

Kilo kvalitních špekáčků seženete v českých řeznictvích za zhruba 79 korun, nižší cena většinou znamená také nižší kvalitu.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme