Podle Fakultní nemocnice Hradec Králové, která v souvislosti s případem poskytla péči 46 lidem s průjmovým onemocněním, šlo o netypický kmen Salmonely Thompson, který se vyskytuje zřídka.
U 78 ze 127 lidí se zdravotními potížemi se potvrdila salmonelóza. Restaurace je uzavřena, hygienici nařídili její sanitaci. Zástupci restaurace se již dříve na facebooku zákazníkům omluvili.
Zástupci podniku, kde se lidé nakazili, se na facebooku omluvili. Jde o restauraci v historickém centru stotisícového Hradce Králové, která nabízí asijskou kuchyni.
Veterináři varují před mraženými kachnami z Polska od výrobce DROP, které mohou obsahovat salmonely. Podařilo se jich stáhnout 1138 kg, naopak 1627 kg se prodalo nebo zkonzumovalo.
Je nutné slepice zlikvidovat a vejce, které snesly, je nutné tepelně opracovat. Slepice lze po porážce a po tepelné úpravě ve speciálním režimu například v konzervách konzumovat.
Situace se podle Státní veterinární správy zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun.
Většinou to byly chlazené produkty. Když testy bakterie odhalily, bylo už maso z Polska snězené. Ve dvou případech pak odborníci zjistili salmonelu v mase z Česka.
Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně dostala pokutu za nákazu salmonelózou, a to 300 000 korun od hygieniků a 10 000 korun od veterinární správy. Důvodem nákazy bylo chybné zpracování kuřecího masa.
V souvislosti s epidemií salmonelózy byli čtyři lidé hospitalizováni na infekčním oddělení v Uherském Hradišti. Zlínské nemocnici podle jejího mluvčího hrozí sankce, její výše ještě není známa.
Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) poprvé vydalo upozornění na nebezpečí salmonely v krůtím mase v listopadu a nyní je obnovilo. Od listopadu přibylo 52 nových pacientů.
Francouzská mlékárenská společnost Lactalis kvůli skandálu se salmonelózou stahuje celkově přes 12 milionů balení dětského mléka v 83 zemích. Firma zahájila stahování dětského mléka minulý měsíc.
Veterináři zjistili bakterie salmonely v chovu nosnic v Pohořelicích na Brněnsku. Musejí tam vybít zhruba 65 000 slepic. Chov patří firmě AG Maiwald se sídlem v Litomyšli.
Brazilské úřady obvinily největší domácí zpracovatele a vývozce masa, že po léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. V pátek policie uskutečnila razie u dvou největších brazilských masných společností, vláda uzavřela tři závody a pozastavila výkon funkce 33 úředním činitelům.
V Jablonci nad Nisou prodávala firma Karapetjan polské kuřecí maso, které obsahuje bakterii salmonely. Maso je už po datu spotřeby. Prodalo se ho ale asi 1,9 tuny. Lidé by ho mohli mít stále doma, informovala Státní veterinární správa.
Z trojice obchodních řetězců mizí asi tři a půl milionu vajec. Hrozí totiž, že obsahují bakterii salmonely. Z regálů je stahují Kaufland, Tesco a Ahold, který provozuje obchody Albert. Nebezpečná vejce už neprodávají obchody Kaufland. Společnost je stáhla z prodeje hned potom, co ji o riziku v pondělí informovala Státní veterinární správa. Podobně postupuje i Tesco a Albert.
Zdravotníci potvrdili salmonelózu u 16 dětí z tábora Kratizna v Hodicích na Jihlavsku. U dalších sedmi hospitalizovaných v nemocnicích na Vysočině se bakteriální onemocnění nepotvrdilo. Kvůli zažívacím potížím, průjmům a vysokým teplotám odvezly v neděli sanitky část dětí do nemocnic, organizátoři pak tábor ukončili.
Na víkendovém pikniku v Praze se lidé nakazili salmonelou. Zatím jsou potvrzené čtyři případy nemocných, kteří navštívili akci pořádanou časopisem o vaření. Na sociálních sítích si pak na problémy stěžují další desítky lidí.
Rozbory provedené plzeňskou hygienickou stanicí potvrdily přítomnost bakterií salmonely ve špagetách a na skořápce vajíčka. Hygienici už také evidují celkem 138 lidí, kteří se nakazili salmonelózou. Výsledky dalších rozborů rozhodnou o případném řízení s provozovatelem plzeňské vývařovny.
Klatovská nemocnice přijala další dva pacienty nakažené salmonelózou. Oba uvedli, že jedli špagety carbonara z plzeňské vývařovny ZRTAS. Ta prodala 24. července 140 porcí do různých firem a institucí, přes sto lidí pak onemocnělo salmonelózou. Majitel vývařovny zaslal ČRo vyjádření, ve kterém celé situace lituje a je přesvědčen, že ze strany firmy nedošlo k žádnému pochybení. Vzorky odebrané na místě stále zkoumají hygienici. V nemocnicích v Plzni a Klatovech zůstává přes 60 nakažených pacientů.
V létě se zvyšuje počet pacientů, kteří jsou hospitalizováni kvůli střevním potížím. Důvodem bývá špatné skladování nebo nedostatečná úprava masa. Rizikové je zejména letní grilování, kdy lidé sundají maso z grilu příliš brzy.
Se salmonelózou se v Libereckém kraji léčilo od začátku roku už 100 lidí. Přes léto je riziko onemocnění mnohem vyšší. V teplém počasí se bakterie v potravinách rychleji množí a vzniká jich takové množství, které je schopné vyvolat onemocnění.