V Česku rychle přibývá velkopěstíren konopí, většinu provozují Vietnamci

V Česku se vloni takřka dvojnásobně zvýšil počet odhalených velkopěstíren konopí. Jak vyplývá z výroční zprávy Národní protidrogové centrály, celkem policisté zajistili téměř 400 kilogramů marihuany. Ta nekončí pouze na českém trhu, ale vyváží se i do zahraničí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marihuana

Marihuana | Foto: Marihuana galery

Šéf Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych dnes také upozornil na to, že většinu z odhalených zastřešených velkopěstíren provozovali vietnamští občané.

"Za nejvýznamnější trend považujeme enormní nárůst indoorového pěstování marihuany, kdy bylo odhaleno celkem 79 těchto pěstíren, přičemž 70 z nich s podílem občanů Vietnamu na organizaci. Je třeba připočítat skutečnost, že občané Vietnamu jsou velmi pracovití a jsou zvyklí pracovat se zemědělskými produkty," uvedl Frydrych.

Nárůst podle něj zaznamenala policie také u varen pervitinu. "Pozorujeme pozvolný a velmi zásadní nárůst počtu odhalených varen v posledních letech. V loňském roce bylo odhaleno 434 laboratorních výroben metamfetaminu. My to připisujeme jednoznačně volné dostupnosti léků s obsahem pseudoefedrinu na českém trhu," podotkl Frydrych.

I přes nárůst odhalených varen pervitinu loni pokleslo množství zajištěné drogy. Policisté loni zabavili 3,8 kilogramu látky, o rok dříve to bylo téměř šest kilogramů. Podle Frydrycha se tak potvrzuje trend z posledních let, kdy přibývá malých varen, které vyrábějí pervitin pro osobní potřebu.

Martin Hromádka, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme