Poslanci britského parlamentu volí svého nového předsedu

Poslanci britské Dolní sněmovny dnes zvolí svého nového předsedu. Michael Martin, který byl ve funkci od roku 2000, byl donucen k odchodu v souvislosti se skandálem kolem proplácení sporných poslaneckých výdajů. Volba nového předsedy má začít o půl čtvrté středoevropského času a bude tajná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Pozice odstoupivšího předsedy britského parlamentu Michaela Martina se stala neúnosnou, když byl obviněn, že jeho setrvání ve funkci znevažuje parlament. Martin byl totiž přímo zapleten do skandálu kolem poslaneckých výdajů a kritizován za to, že se údajně snažil brzdit parlamentní reformu.

Britská média zmiňují na funkci předsedy parlamentu celkem deset kandidátů, z nichž dva jsou favorité sázkařů. Jde o bývalou labouristickou ministryni zahraničí Margaret Beckettovou a konzervativního poslance Johna Berkoffa. Labouristický poslanec Stephen Pound obvinil v domácím rádiu BBC manažery své strany, že Beckettovou neférově protěžují.

Přečtěte si také:
Předseda britské Dolní sněmovny odstoupí kvůli skandálu

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme