Američané vyloučili odpůrce války z obnovy Iráku

Spojené státy vyloučily Francii a Německo z kontraktů v Iráku. S odvoláním na americkou národní bezpečnost to oznámil Pentagon. Náměstek ministra obrany Paul Wolfowitz k tomu řekl, že budou vyloučeny firmy ze zemí, které byly proti válce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

irácké ulice

irácké ulice | Foto: Jiří Hošek

Paul Wolfowitz omezil soutěž na 26 kontraktů v hodnotě přesahující 18,5 miliardy dolarů. Ucházet se ale o ně může více než 60 zemí včetně Česka. Kontrakty se mají týkat oblastí energetiky, komunikací, veřejných staveb, dopravy a bezpečnosti.

Své rozhodnutí Pentagon odůvodnil tím, že pro ochranu národních zájmů je nezbytné limitovat výběr na firmy z USA, zemí koaličních partnerů a států, které do Iráku vyslaly vojenské síly.

Rozhodnutí pravděpodobně rozzlobí země jako je Francie a Německo, uspokojí ale firmy z Británie, Itálie a Španělska, na které se zatím v Iráku nedostalo.

Podle expertů na obchodní právo je toto rozhodnutí amerického ministerstva překvapující a vytvoří nebezpečný precedent. Ocení ho ale řada amerických voličů, která je proti tomu, aby zejména Francie dostala v Iráku jakoukoliv šanci.

Německo označilo své vyloučení ze zakázek při obnově Iráku za rozhodnutí, které je v rozporu s duchem vzájemné spolupráce. Nepřijatelné, řekl přímo mluvčí spolkové vlády. Německé firmy přesto stále neztrácejí naději, že by se přece jen mohly uplatnit alespoň jako subdodavatelé.

Německo podpořil také šéf ruské diplomacie Igor Ivanov, který po setkání se svým německým kolegou Joschkou Fischerem v Berlíně označil společnou obnovu Iráku za úlohu všech, proto všichni, kteří jsou připraveni se na ní podílet, by měli mít veškeré možnosti tak učinit.

Také Francie už oznámila, že začne studovat právní aspekty takového kroku. V podobném duchu se vyjádřila i Evropská komise.

Miroslav Konvalina, Martin Hromádka, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme