Anonymním vkladům odzvonilo

Od příštího roku už nebudou možné zakládat vkladní knížky na doručitele. Vyplývá to z novely zákona o bankách, kterou přijala Poslanecká sněmovna. Stávající účty ale budou fungovat ještě deset let. Zrušení anonymních vkladů je součástí boje proti praní špinavých peněz. Zlepšení právních předpisů v této oblasti po nás požaduje také Evropská Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Norma má celkově přispět ke stabilizaci bankovního sektoru v zemi. Část novely, která se týká konkrétně omezení možnosti zakládat anonymní vklady, upřesnil pro Radiožurnál zpravodaj k vládní předloze Martin Kocourek z ODS. "Od 31. 12. 2002 nebude možné zakládat anonymní vkladní knížky na doručitele, nicméně pro ty současné běží lhůta, kdy si mohou vklady vybrat. Od téhož data se však vkladní knížky na doručitele nebudou úročit."

Guvernér centrální banky Zdeněk Tůma je sice rád, že novela zvyšuje bezpečnost bankovního sektoru a přibližuje pravidla Evropské Unii, rozladily ho ale některé body, které poslanci do právní normy prosadili. Například ustanovení, podle kterého mohou vydávat dluhopisy i jiné instituce než banky.

"Stejně tak jsem přesvědčen, že není dobře, aby banky mohly podnikat nad rámec své licence. Licence jasně vymezuje, v čem banka může podnikat a nemyslím, si že je dobře, aby banka podnikala v jiných činnostech. To jsou dva body, kde mám pochybnost," řekl Radiožurnálu guvernér. Tůma se obává, že to by mohlo být i v rozporu s evropskými směrnicemi, a proto je třeba vyčkat na interpretaci právníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Tůma: Výhrady k novele bankovního zákona

Evropská unie poskytne České republice přes 20 miliónů korun právě na boj proti praní špinavých peněz. Prostředky z programu Phare budou určeny na semináře a školení odborných pracovníků, ale také na nové počítačové a programové vybavení. To ocenil i ředitel finančně analytického útvaru ministerstva financí Karel Korynta, protože jeho útvar má letos na investice do výpočetní techniky jen dva milióny korun. "Nová technika bude umět komunikovat s policií i se státním zastupitelstvím, tedy s úřady, které jsou u nás odpovědné za praní peněz," upřesnil.

"Samozřejmě to nedůležitější je legislativa, protože byla změněna direktiva Evropské unie, a ta například ukládá, aby mezi finanční instituce byly zařazeny i právní profese, tedy například notáři, advokáti či účetní auditoři," dodal Korynta.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme