Bankrot Lehman Brothers nastartoval před 3 lety finanční krizi

Před třemi lety padl americký finanční obr – investiční banka Lehman Brothers. Bankrot je považovaný za start finanční krize, jejíž důsledky svět stále pociťuje. Nekontrolované praktiky finančníků však trvaly delší dobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolar

Dolar | Foto: Emanuel Macoun

Holdingová společnost Lehman Brothers měla aktiva v hodnotě 600 miliard dolarů a celý svět šokovalo, že může padnout i tak velký gigant. Přitom se však už minimálně od prosince 2007 vědělo a psalo, že na finančních trzích hrozí vážná krize, hlavně kvůli špatným, podhodnoceným hypotékám, zvaným „subprime“.

Příčiny finanční krize tedy byly složitější a týkaly se špatných praktik napříč celým finančním trhem, ale bankrot Lehman Brothers je považován za začátek období, kdy krize na finančním trhu vypukla naplno. Pád banky byl ranou do srdce celého amerického systému se všemi dopady nejenom na další finanční společnosti a burzy v USA, ale také v Evropě a po celém světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký zpravodaj ČRo Vít Pohanka hodnotí v Ranním Radiožurnálu třetí výročí pádu banky Lehman Brothers

Po pádu Lehman Brothers a obrovských problémech jiných společností, propadu cen nemovitostí a akcií se koncem roku 2008 dostala americká ekonomika do recese. I když podle posledních makroekonomických údajů v posledních letech americké hospodářství zase mírně rostlo, stále se velká část Američanů potýká s těžkou situací – nezaměstnanost je vysoká a reálný příjem amerických domácností v poslední době klesal.

Podle amerického statistického úřadu žije pod oficiální hranicí chudoby nejvíce Američanů od roku 1993. Jejich počet dosáhl 15 procent, týká se to tedy každého šestého občana USA. Černochů je dokonce přes 27 procent a Hispánců 26 procent.

Američané viní ze špatné ekonomické situace banky a finančníky, ale také politiky, kteří v minulosti nezajistili dostatečný dohled nad praktikami finančního trhu a nyní nejsou schopní najít lék pro nemocnou ekonomiku.

Například hned po krachu finančních společností způsobily velké protesty informace, že si jejich šéfové vypláceli do poslední chvíle tučné odměny, a když odcházeli o ústraní, měli vysoké úspory – v případě šéfa Lehman Brothers to byly stovky milionů dolarů.

To, co přišlo po Lehman Brothers, se může teď opakovat v Evropě

Jak v Odpoledním Radiožurnálu připomněl ředitel pražské Burzy cenných papírů Petr Koblic, pád Lehman Brothers byl jen vyvrcholením potíží, do kterých se dostal předimenzovaný americký hypoteční trh a finanční instituce na něj napojené.

Lehman Brothers měla tu smůlu, že byla první a americká vláda ji nechala padnout. Dalším bankám a následně podnikům už pak pomáhala. Stejně, jako to dělaly vlády evropských zemí a instituce Evropské unie.

Problém byl, že v Lehman Brothers měly dost zainvestovaných peněz i další banky včetně evropských. A to jen přispělo k jejich podobným potížím. Finanční krize propukla naplno. Její příčiny hledá analytik Raiffeisenbank Aleš Michl ještě hlouběji.

„Všichni lidé mají rádi peníze a na tom finančním trhu je ta touha ještě osobnější. Takže je tam sobeckost, hamižnost, je tam pošetilost. Jen nevíte, v jakém pořadí ty vlastnosti přicházejí. Trh je takový, že se někdy na něco upne, strašně tomu věří a pak najednou vybouchne. Říká se tomu bubliny. Takže krize přichází a odcházejí, jen člověk zůstává stejný. Já za tím vidím přirozené vlastnosti člověka,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

výročí.mp3

V potížích ale nebyly jen banky a hlavní charakteristikou následujícího období byla nejistota. Politici reagovali tak, že začali násobit státní dluhy, jak lili peníze do ekonomiky. Tím uspíšili další problém finančních trhů.

„To, co přišlo po Lehman Brothers, se klidně teď může opakovat V Evropě a Řecko může být jako Bern Sterns, to bylo na jaře 2008 a byla to taková první předzvěst. A role Lehman Brothers může připadnout Itálii třeba,“ uvedl.

„Takže pokud budou politici chodit pořád jen kolem horké kaše a nebudou problémy řešit, tak se ten scénář v Evropě může klidně opakovat,“ varoval.
A náznaky už vidíme. Před rokem, před dvěma, měly podniky problém získat peníze na svůj provoz. Teď celé státy stále hůře získávají peníze a půjčky jsou pro ně stále dražší.

Jitka Hanžlová, Vít Pohanka, Lucie Maňourová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme