Blahutovice o žádnou elektrárnu nestojí

Blahutovice na Novojičínsku pravděpodobně zůstanou lokalitou pro případnou stavbu nové elektrárny. Počítá s tím celorepublikový územní plán, který má dnes schválit vláda. Materiál ale neupřesňuje, o jaký typ energetického zdroje by se v budoucnu mohlo jednat ani neuvádí časový plán.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jaderná elektrárna

jaderná elektrárna | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Podle Ekologického právního servisu jde ale o jadernou elektrárnu, protože územní plán počítá i s vodní nádrží. Blahutovice jsou místní částí Jeseníku nad Odrou. Tamní starosta Tomáš Machýček potvrdil, že obec nestojí o žádnou elektrárnu.

"Já jsem zcela jednoznačné vyjádření dal už před několika lety, kdy se o tom začalo mluvit. Nikdy se v poslední době nemluvilo o tom, jestli má jít o jadernou či jinou elektrárnu. Své negativní stanovisko k tomu v žádném případě neměním a nebudu měnit," řekl starosta.

S Blahutovicemi, dnes místní částí Jeseníku nad Odrou, se už v 80. letech počítalo pro stavbu jaderné elektrárny. Podle starosty tehdy obec trpěla kvůli totální stavební uzávěře.

Silvie Mikulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme