Britům se nelíbí vyřazení ze soutěže o severočeské doly

Firma International Power se chystá protestovat proti způsobu privatizace severočeských hnědouhelných dolů. Tato britská společnost byla vyřazena z účasti na privatizaci spolu s dalšími 9 firmami, včetně ČEZu. Představitelé International Power se podle svých vyjádření nedozvěděli důvod, proč se soutěže nemohou zúčastnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

těžební věž

těžební věž | Foto: Jan Rosenauer

Firma International Power se chtěla ucházet o 50 procent akcií Sokolovské uhelné - byla ovšem vyřazena z kvalifikačního kola a do samotného výběrového řízení tak nebyla zařazena. Richard Lappin, ředitel společnosti pro střední a východní Evropu, v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že rozhodnutí meziresortní komise nechápe. Společnost podle něj splnila všechny podmínky pro účast.

"Byli jsme překvapeni - patří nám hnědouhelný důl v Austrálii s výtěžností 20 milionů tun. Řídíme ho už několik let a je dvakrát větší než Sokolovská hnědouhelná. Proto považujeme za neuvěřitelné, že meziresortní komise nevzala tuto skutečnost v potaz, jako důkaz o naší dostatečné zkušenosti v oboru, abychom se kvalifikovali do výběrového řízení."

Richard Lappin dále uvádí, že meziresortní komise nedala jeho společnosti vědět, proč nebyla do výběrového řízení připuštěna.

"Nebyl nám sdělen žádný oficiální důvod - dostali jsme jenom sdělení, že jsme neprošli předkvalifikací pro výběrové řízení. Obrátili jsme se na právní poradce vlády a požádali je o vysvětlení, proč jsme se nekvalifikovali, ale oni s námi o tom odmítají mluvit."

Dnešní vydání britského listu Financial Times uvádí, že společnost International Power chce proti postupu meziresortní komise protestovat - mimo jiné u premiéra Vladimíra Špidly. Podnikli jste už v tomto směru nějaké kroky?

"Poslali jsme dopisy různým lidem v České republice, v nichž označujeme jednání meziresortní komise za nekorektní. Slibujeme si od toho, že odpovědní lidé znovu zváží naši přihlášku do výběrového řízení, a myslím si, že naše přihláška se v takříkajíc otevřeném denním světle jeví dostatečně robustní a demonstruje naše zkušenosti tak, abychom byli do soutěže připuštěni."

Obrátíte se tedy i na Evropskou komisi, která už se privatizací severočeských dolů zabývala, a žádá vysvětlení?

"Nevyloučili jsme zatím žádný způsob protestu - jednoduše jsme pro začátek poslali dopisy lidem, kteří se buď na procesu té privatizace podílejí nebo se o ni zajímají. Ale nevylučujeme, že podnikneme další kroky v budoucnu," řekl Radiožurnálu Lappin.

Dnešní český tisk cituje náměstka ministra průmyslu Václava Srbu, podle kterého International Power nesplňuje podmínku kontinuální těžby.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme