Brusel kvůli hrozícímu přebytku krátí výrobní kvóty na cukr

Evropská unie se definitivně dohodla na snížení výroby cukru - v celé pětadvacítce se má roční produkce cukru snížit o dva a půl milionu tun. Pro Českou republiku schválený návrh znamená snížení kvóty z 455 tisíc na 411 tisíc tun. Kvóty budou ještě nižší než se původně očekávalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cukr

cukr | Foto: Jan Rosenauer

Zástupci členských zemí definitivně stvrdili návrh cukerné reformy, která začne platit od 1. července. Dá se očekávat, že pro Českou republiku bude znamenat omezení produkce jak cukru, tak cukrové řepy.

Už loni na podzim se členské země dohodly, že se zaručené ceny cukru sníží o 36 procent v průběhu příštích 4 let. K tomu se od července přidá i snižování kvót přidělených jednotlivým zemím.

Ti výrobci, kteří se rozhodnou, že z trhu odejdou, budou ovšem dostávat z unijního rozpočtu kompenzace ve výši dvou třetin příjmu, o který přijdou. Evropské země zatím zaručovaly svým výrobcům třikrát vyšší ceny cukru, než jsou světové. Pětadvacítka byla proto pod tlakem, aby svůj takzvaný cukerný režim reformovala.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme