Centrální banka zlepšila odhad růstu ekonomiky pro letošní rok

Česká národní banka zlepšila pro letošní rok odhad růstu ekonomiky na 1,6 procenta a pro příští rok na tři procenta. Uvádí to nová prognóza centrální banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Singer,

Miroslav Singer, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Co by mohlo výrazně ovlivnit předpokládaný růst ekonomiky, popsal Českému rozhlasu guvernér centrální banky Miroslav Singer:

"Středová prognóza je optimistická. Optimismus mohou narušit tři fenomény: Jeden by ho zvednul, kdyby se ukázalo, že německé ekonomice se daří ještě lépe, než jsme očekávali.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Guvernér ČNB Miroslav Singer

„A pak už jsou ty negativní, kdyby došlo k tomu, že se dále vyhrotí dramaticky dluhová krize v eurozóně. Třetí by bylo, kdyby ceny komodit za prvé stoupaly výš, za druhé, kdyby to nebyl jednorázový šok, ale prostě přetrvával,“ míní Singer.

S úrokovými sazbami dnes bankovní rada podle očekávání nehýbala. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

Milan Kopp, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme