Ceny pohonných hmot v Česku dál klesají

O několik desetníků klesla v posledních dnech v České republice průměrná cena benzínu i nafty. Ropa se na světových trzích ale opět šplhá nahoru. Od Nového roku tak zřejmě opět lze čekat u čerpacích stanic mírné zdražování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

Podle společnosti CCS řidiči o víkendu nejčastěji zaplatili za litr Naturalu 95 29,10 koruny, nafta je vyšla na 28,70. Proti předchozím týdnům je ale zlevňování pomalejší.

Nejlevnější je benzin na severu Moravě a ve východních a severních Čechách. Naopak nejdráž je na jihu Čech, a to i v případě nafty. Nejlevnější naftu řidiči natankují v západních Čechách, vyplývá z údajů firmy Webfarm.

Ceny ropy ale opět rostou v důsledku očekávání chladné zimy v severní Americe. Jak potvrzuje analytik společnosti Colloseum Štěpán Pírko, cena ropy tedy i pohonných hmot teď závisí na tom, jak moc budou Američané topit.

"Pokud bude předpověď nějaké tužší zimy, tak by ceny mohly na světových trzích jít vzhůru i o procenta, možná i o deset procent," odhaduje Pírko. Zatímco v minulých týdnech se cena americké lehké ropy WTI pohybovala kolem 55 dolarů za barel, dnes se po delší době dostala nad 60 dolarů, kde byla naposledy začátkem listopadu.

V nejbližších dnech se to ale u čerpacích stanic v České republice neprojeví. "Do tvorby cena spadá i to, zda jste doprodali starší zásoby, zda je máte stále na skladě za původní ceny," vysvětluje mírně zpožděnou reakci čerpadlářů na vývoj cen ropy spolumajitelka čerpací stanice Monika Kutilová.

Lenka Šumová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme