Ceny ropy stále padají. Od léta už o několik desítek procent

Hodnota ropy na světových trzích i nadále výrazně klesá. Od začátku července se její ceny propadly zhruba o 20 procent. A do konce roku by mohly být ještě nižší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Home - Ropná pole blízko Bakersfield, California, USA (35°28' N - 119°43' W)

Home - Ropná pole blízko Bakersfield, California, USA (35°28' N - 119°43' W) | Foto: an Elzevir Films - Europacorp coproduction

Severomořská ropa Brent je oproti poslednímu obchodování slabší o více než 2 procenta. Barel je za 88 dolarů. A americká ropa WTI ztrácí necelá 2 procenta a barel se obchoduje za 84 dolarů.

Jedním z důvodů razantního poklesu je obava investorů, že poptávka nebude v příštím roce tak velká, jak se původně čekalo. Naznačuje to i Organizace zemí vyvážejících ropu.

Velké zásoby a přetlak nabídky

A tento výhled má přímý dopad na cenu komodity. Ale špatné zprávy přicházejí i ze strany nabídky.

„Nabídka ropy je příliš vysoká na to, kolik je možné ji ještě prodat,“ potvrzuje analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

„Například americké zásoby jsou poměrně vysoké, ale co je horší, je reakce OPECu. Zatím nebude omezovat produkci. Pokud by omezili produkci, tak by to logicky zatlačilo na růst ceny ropy.“

České ceny ovlivňuje oslabování koruny

Při takovém poklesu cen ropy mohou zlevnit pohonné hmoty i na českých čerpacích stanicích. Pokles zatím ale vůbec nebyl velký. Zlevňování totiž brání jeden důležitý faktor - oslabování koruny vůči americkému dolaru.

Ropa se obchoduje právě v americké měně. Na slabou korunu upozorňuje i analytik ČSOB Petr Báča:

„Ten propad v minulém a předminulém týdnu byl poměrně razantní, takže by se již tento týden měly ceny na českých čerpacích stanicích snížit. Mohlo by to být řádově o několik desetihaléřů, v případě nafty by ten pokles mohl být vyšší, mohl by byt až o 30 haléřů – podle našich odhadů.“

V předminulém týdnu podle Českého statistického úřadu ceny PHM velmi mírně klesly.

Litr benzinu se prodával v průměru o dva haléře levněji, a to za 36 korun a 82 halířů. A průměrná cena nafty se dostala na 36 korun a 68 haléřů za litr.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme