Češi berou na hodinu nejvíc z nováčků EU po Kypru a Slovinsku

Češi dostávali v loňském roce průměrně 109 korun za hodinu práce. Podle Českého statistického úřadu to je po Kypru a Slovinsku druhá nejvyšší částka v rámci nových zemí Evropské unie, které se staly jejími členy od roku 2004.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělníci

dělníci | Foto: Alena Palečková

I když za západní Evropou naše průměrná hodinová mzda stále výrazně zaostává, postupně se tamní úrovni přibližuje. Důvodem je rychlejší nominální i reálný růst a také posilování koruny vůči euru.

Jestli si chce Česko udržet konkurenceschopnost na evropském trhu práce, jen levná pracovní síla nestačí. Podle šéfa ČSÚ Jana Fischera například Bulharsko a některé další státy EU už nabízejí mnohem levnější pracovníky.

"Zdražuje se nám pracovní síla v nominálním i reálném vyjádření. Jsme specifičtí v tom, že máme nízký podíl zaměstnanců ve službách a velmi vysoký v průmyslu dohromady se stavebnictví, je to necelých 28 procent v těchto dvou odvětvích dohromady," uvedl Fišer.

Podle analýzy je třeba více investovat do kvalifikace - pomaturitního a také celoživotního vzdělávání. Například podíl vysokoškoláků je podle ČSÚ v tuzemsku jeden z nejnižších v EU. "Vzdělání, to je vstupenka na trh práce a samozřejmě i výtah do vyšších mzdových pater," zdůraznil Fišer.

Statistik Dalibor holý připomíná, že Česko zaostává i ve výuce cizích jazyků. "V České republice se učí na základní škole pouze jeden jazyk, zatímco ve spoustě západních států, zejména v severských státech, se učí dva jazyky i více," uvedl Holý.

Martin Hromádka, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme