Česká ekonomika se dostala z recese, HDP vzrostl o 0,7 procenta

Česká ekonomika znovu nabrala dech. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí stoupl o 0,7 procenta. Předchozí čtvrtletí přitom klesl o 1,1 procenta. Vše nasvědčuje tomu, že nejdelší recese v novodobé historii Česka je po roce a půl u konce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, ekonomika, kalkulačka

Finance, ekonomika, kalkulačka | Foto: Free Digital Photos

Hrubý domácí produkt sice meziročně ve druhém čtvrtletí podle předběžného odhadu poklesl o 1,2 procenta, ve srovnání s předchozím čtvrtletím však o 0,7 procent vzrostl. Tuzemská ekonomika tak po šesti po sobě jdoucích mezičtvrtletních poklesech poprvé čtvrtletně vzrostla.

„Na ekonomice se pozvolna projevuje zlepšující se situace. Spotřebitelská poptávka stále není na takové úrovni, aby dokázala přinášet pozitivní čísla k ekonomickému růstu. Na druhé straně je vidět, že v druhém čtvrtletí letošního roku výrazně přispěl zahraniční obchod,“ říká analytik Home Credit Michal Kozub a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuálním vývoji HDP a oživení české ekonomiky mluvil na Radiožurnálu analytik ČSOB Petr Dufek

„Vývoz vzrostl o 1,4 procenta, zatímco dovoz se téměř zastavil. Ten rostl o pouhé 0,3 procenta. Situace stále není optimální, ale je vidět i postupné zlepšování v Německu, což je pro české podniky rozhodně důležitá a pozitivní zpráva.“ V Německu se výkonnost ekonomiky zvedla o 0,7 procenta.

Zprávu vítá i analytik ČSOB Petr Dufek: „Končí recese, která sice nebyla dramatická a hluboká, ale byla dvakrát delší než ta minulá a končí dokonce s rekordní nezaměstnaností,“ říká. I on ale upozorňuje na to, že domácí poptávka se stále nezvedá:

"Naše ekonomika stojí nyní pouze na exportu, nikoli na domácí poptávce. Stále vidíme neochotu domácností utrácet, ať už ze strachu z dalšího vývoje, nebo proto, že se zhoršuje finanční situace právě domácností. A samozřejmě vidíme i odklad investic u mnoha firem."

Z recese se vymaňuje celá EU

Mírný optimismus opravňují i dnešní informace Eurostatu. Podle nich se z recese vymanila i Evropská unie jako celek. Unijní ekonomika rostla o 3 desetiny procenta.

"Já považuji za obzvlášť dobrou zprávu to, že němečtí spotřebitelé stále více a více utrácejí, což si myslím, že určitě potěší domácí výrobce spotřebního zboží a automobilů,“ dodává Dufek. Postupné oživování v zahraničí tak nabízí naději, že české hospodářství dál poroste.

„Protože už slušně rostou ekonomiky okolo nás, zejména zásadní ekonomika německá, do které míří většina našich vývozů. A navíc už se nebudou opakovat šoky typu zvýšení DPH, které v minulém roce negativně podvázalo spotřebu, což byla hlavní příčina recese,“ říká hlavní analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Je třeba zvýšit spotřebitelskou důvěru

Na tvrzení, že je Česko definitivně venku z recese, je ale ještě brzy, myslí si Petr Zahradník, hlavní ekonom společnosti Conseq Investment Management.

„Moc bych si to přál, ale na tuto tezi bych spíš odpověděl velmi zdrženlivě. Teď jsme si jisti, že se recese přerušila. Ale meziročně je to stále pokles, za první pololetí o 1,8 procenta. Aby se ta teze stala pravdivou, musí to potvrdit i další kvartály. Ale optimističtější to je,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavu české ekonomiky mluvil na Radiožurnálu také Petr Zahradník, hlavní ekonom společnosti Conseq Investment Management

Podle Zahradníka je stěžejní zvýšit důvěru českých spotřebitelů. „Statisticky se to asi zlepší, protože nejde donekonečna snižovat úroveň spotřeby pod určitou mez. Až se odblokuje jakýsi psychický blok, lidé možná opravdu začnou více utrácet a nebudou tolik vytvářet úspory,“ soudí Zahradník a dodává:

„Ale dlouhodobější to bude v případě investic. Ty jsou paralyzované dlouhodobě. A jakási mobilizace veřejných zdrojů připravovaná nyní Rusnokovou vládou může aspoň částečně pomoci. Ale investice jsou o rozhodování soukromých subjektů a ty zřejmě v České republice nemají dostatečnou vůli investovat.“

Blýskání na lepší časy vidí Vojtěch Benda z BHSekurites:

„Zprávy z eurozóny ukazují, že oživení získává pevnější základy, z čehož by měly těžit české firmy a se zpožděním potom i české domácnosti – díky stabilizaci trhu práce, postupnému růstu zaměstnanosti a oživení růstu reálných mezd. S oživením spotřeby domácností však zřejmě nemůžeme počítat dříve, než počátkem první poloviny příštího roku.“

Jana Zemanová, Jitka Hanžlová, Veronika Sedláčková, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme