Česká měna opět posiluje

Vůči americkému dolaru vyrovnala historické maximum, když se dostala na úroveň 24 koruny a 18 haléřů za dolar. O čtyři haléře si polepšila také vůči euru. Příznivý vliv na kurz mají dobré výsledky naší platební bilance a příliv zahraničních investic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Hlavním důvodem posilování koruny je ale propad americké měny na světových trzích a především vůči euru - jak vysvětlil ekonom Volksbank Vladimír Pikora.

"Dolar se totiž dnes přiblížil k historickému minimu vůči euru, když trh čekal na data, jež naznačí, jak snadno jsou USA schopny financovat deficit na svém běžném účtu. Odpoledna tato data ukáží, zda jsou schopny ufinancovat schodek na tomto účtu přítokem nového kapitálu. To pak naznačí, zda bude dolar dále oslabovat, či naopak posilovat."

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme