České dráhy kupují vyřazené vagóny z Rakouska

České dráhy se snaží vylepšit úroveň cestování na tuzemských kolejích. A to netradičním způsobem. Pomocí dvaatřiceti vyřazených vagónů z Rakouska, za které zaplatí 2 miliony eur. Tyto třicet let staré vozy mají cestujícím nabídnout vyšší komfort cesty z Prahy do Českých Budějovic a Chebu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy

České dráhy | Foto: Jiří Suchomel

„Je to dobrý obchod,“ myslí si bývalý generální ředitel Českých drah Emanuel Šíp. „Za jeden nový vagón byste dnes dali skoro celou tuto částku,“ spočítal Šíp. Vagony budou mít lepší podvozky odpružení a celkově komfortnější interiér než na zmíněné tratě v současnosti nasazované vagóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý generální ředitel Českých drah Emanuel Šíp byl hostem pořadu Stalo se dnes Radiožurnálu

Změnu chystají dráhy i pro cestující na lokálních tratích. Místo aby nechaly staré vagóny přestavit na nízkopodlažní Regionovy, jen vymění okna nebo sedačky, ale vozy zůstanou vysokopodlažní. Tato varianta je levnější a podle Šípa i lepší. Na řadu tratí se totiž údajně původní motorové jednotky hodí nejlépe.

Šíp se pustil i do hodnocení současné výbavy lokomotiv a vagónů Českých drah. „Stav vozidlového parku Českých drah je tristní,“ říká. „Když ponecháme stranou země bývalého Sovětského svazu, v průměru horší vozidlový park v rychlíkové dopravě mají jen v Maďarsku, Albánii a v některých zemích bývalé balkánské válečné zóny,“ srovnává Šíp.

Stav je podle Šípa dán tím, že se v polovině 90. let zastavila železniční reforma a politici rozhodli, že železnice bude státní, a že do ní nesmí soukromý kapitál. Současné vedení ze situace neviní.

Pro zlepšení situace na železnici by Šíp doporučil další reformu a ne holding, jakým dnes České dráhy jsou, a také rozdělení společnosti podle jednotlivých segmentů, které by byly lépe kontrolovatelné a měly by jasného zákazníka.

Veronika Sedláčková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme