České dráhy od prosince zdraží. Kvůli zvýšení DPH

České dráhy zvýší ceny jízdného. A to od prosince, kdy v platnost vstoupí nový jízdní řád. Ke zdražení jízdného přistupují ČD proto, že společnost nebude schopná dorovnat plánované navýšení daně z přidané hodnoty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha hlavní nádraží. Ilustrační foto.

Praha hlavní nádraží. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Jak Radiožurnálu řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský, ceny by měly vzrůst přibližně o pět procent. Dodal také, že České dráhy v posledních dvou letech ceny základního jízdného neměnily, přestože DPH už jednou vzrostla.

„Vlastně jde už o druhé zvýšení DPH. To znamená, v součtu zvyšování DPH se jedná o 5 procent. Nejedná se tedy o příjem českých drah, ale vlastně o odvod do státní pokladny,“ přiblížil.

Monopol Českých drah minulý týden ukončila soukromá společnost Student Agency. Na trasu Havířov - Praha vyjely první vlaky Regiojet. Denně jezdí tři spoje RegioJetu každým směrem. Výhledově by trať mělo obsluhovat šest vlakových souprav s 18 spoji denně.

České dráhy přitom právě nové konkurenci RegioJetu před několika dny zlevnily jízdenky na některých dálkových tratích. Podle Petra Šťáhlavského se ale jedná jen o časově omezené akce.

Dráhy zvednou ceny skoro o měsíc dřív, než má ke zvýšení DPH dojít. Zvýhodněná sazba DPH má od ledna vzrůst z 10 na 14 procent. V roce 2013 se pak dvě sazby mají sjednotit na 17,5 procenta. Na začátku září to hlasy vládních poslanců schválila sněmovna. Změnu zákona ještě musí posoudit Senát, kde má většinu opoziční ČSSD, která se změnou daní nesouhlasí.

Renáta Prátová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme