Česko bude v EU obhajovat nižší DPH na stavbu nových bytů

Zdražení nových bytů dnes přijde na přetřes v Bruselu. Ministři financí Evropské unie se totiž mají dohodnout mimo jiné o tom, zda si Česko ponechá nižší daň z přidané hodnoty na výstavbu nových bytů i po začátku příštího roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bydlení

bydlení | Foto: Jan Rosenauer

V sázce je hodně - v Česku se nový byt zatím zdaňuje sníženou pětiprocentní sazbou DPH. Tato výjimka ale bude platit jen do konce tohoto roku a její prodloužení se nelíbí především Německu a Dánsku.

Pokud se je nepodaří České republice a dalším zemím, které jsou v podobně situaci přesvědčit, bude to od ledna znamenat výrazné zdražení nových bytů. DPH u nich totiž v takovém případě vzroste ze dne na den z 5 na 19 procent. V případě nového bytu v ceně okolo 2 milionů to znamená zdražení o téměř 300 tisíc korun.

Ministři financí EU dnes budou také znovu hledat ve společném rozpočtu peníze na evropský satelitní systém Galileo. Na jeho dokončení potřebují necelé 2 a půl miliardy eur.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme