Čína je ohrožena ve svém postavení velkého exportéra a příjemce investic

V posledních letech se všichni velcí investoři hnali do Číny nebo Indie, protože to jsou trhy s levnou pracovní silou, rostoucí poptávkou a zároveň se silnou ochranářskou politikou. Proto bylo levnější vyvážet tam a zásobovat nejen tamní trh, ale i vyvážet do světa. Jenže najednou je to všechno trochu jinak.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka

Automobilka | Foto: Tomáš Adamec

Vyrábět auta nebo velká energetická zařízení v Číně a pak je dovážet třeba do Spojených států se už loni přestalo vyplácet.

Čínští dělníci se dožadují vyšších mezd, svou roli hrály i spory s Japonskem, které vedly k tomu, že japonské firmy musely na čas dokonce zastavit výrobu v Číně. To vystrašilo i ostatní investory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čína je ohrožena ve svém postavení velkého exportéra a příjemce investic. Více Jitka Hanžlová

Ti navíc začali počítat, co se jim vyplatí. A stále víc jich dospělo k tomu, že sice nechají v Číně továrny, které mohou prodávat zboží na tamní trh, ale pro export někam dál hledají nová místa.

Takovým místem je třeba Mexiko. Je blízko od Spojených států, ze kterých přicházejí signály o rostoucí poptávce, a na rozdíl od Kanady jsou tam nižší náklady na pracovní sílu.

OECD předpokládá v Mexiku letos růst HDP o 3,3 procenta, zatímco pro eurozónu stagnaci nebo mírný pokles.

Automobilky láká Mexiko

Mexiko je osmým největším světovým výrobcem osobních aut a šestým největším exportérem. Osmdesát procent jeho produkce se vyváží do USA, proto do Mexika mířily velké značky už loni.

Třeba Mazda tam zvýší svoji výrobní kapacitu o 64 procenta, Nissan tam chce investovat dvě miliardy dolarů a zaměstnat 12 tisíc dělníků. A to proto, že z Mexika vyváží nejen do Spojených států, ale také do Brazílie a ostatních latinskoamerických států.

S velkou investicí začaly i německé Audi a americký Ford. Ten v Mexiku investuje 60 milionů dolarů.

Mexiko láká investory i z jiných oblastí, například elektroniky nebo komunikací.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme