Číňané chtějí v Česku investovat do automobilového průmyslu

Čínské firmy chtějí ve střední Evropě více investovat do automobilového průmyslu. Vyplynulo to z jednání premiéra Jiřího Paroubka s čínským premiérem Wen Ťia-paem. Jiří Paroubek zmínil při setkání i otázku lidských práv. Podrobnosti však odmítl zmínit s tím, že tato debata na veřejnost nepatří. Čína tyto výhrady odmítá. Tuto otázku prý řeší jinak.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Paroubek a Wen Ťia-pao

Jiří Paroubek a Wen Ťia-pao | Zdroj: ČTK

Hlavní část jednání věnovali premiéři vzájemné ekonomické spolupráce. "Myslím, že i v tomto směru byla jednání úspěšná, leccos naznačila. Teď je na spadnutí jedna velká investice v oblasti elektrotechniky právě v České republice," řekl premiér.

Čínský ministerský předseda projevil zájem o investice do automobilového průmyslu, oblasti životního prostředí a financí. Podle Paroubka by se Česká republika mohla stát jakousi základnou pro podnikání čínských firem v rámci Evropské unie. Vzájemnou spolupráci by mělo podpořit i uzavření tří důležitých smluv. Mimo jiné o ochraně investic.

Dvaašedesátiletý čínský premiér Win Ťia-pao na závěr setkání přislíbil, že v co nejkratší době navštíví Českou republiku. Šlo by vůbec o první cestu nejvyššího čínského představitele od pádu komunistického režimu do naší země.

Klára Stejskalová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme