Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila růst na 7,8 procenta

Čína potvrzuje, že patří mezi ekonomicky nejsilnější země na světě. Její hospodářství ve třetím letošním čtvrtletí rostlo rychleji než v předchozích třech měsících. Přesto ale tempo není tak úchvatné jako v minulých letech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolar, juan (ilustrační foto)

Dolar, juan (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ekonomika nejlidnatější země na světě dokázala ve třetím čtvrtletí zrychlit růst až na 7,8 procenta. Hospodářství zčásti pomohla řada opatření, která už dříve zavedla čínská vláda.

Mezi nimi třeba přístupnější úvěry pro domácnosti i firmy nebo vyšší výdaje státních úřadů. Takto vláda podporovala ekonomiku hlavně po roce 2008, kdy vypukla hospodářská krize. Postupně ale svoje programy omezovala. Podle analytiků tím ekonomice prospěla jenom z části, teď je čas na propracované a dlouhodobé reformy. Než se země vrátí k výrazným růstům, bude ještě nějakou dobu trvat.

„Naše ekonomika roste podle předpokladů. Čísla jasně potvrzují celkovou stabilitu hospodářství. Musíme si ale uvědomit, že ekonomické prostředí v zahraničí i u nás není jednoduché. Situace je na některých trzích opravdu vážná a některé země nejsou příliš stabilní. Co se čínské ekonomiky týče, budeme potřebovat mnohem více času, abychom si vyřešili vlastní problémy a mohli nadále růst,“ naznačuje Šeng Laj-Jün z čínského statistického úřadu.

Evropa je pro Čínu klíčová

Čína je proexportně zaměřená ekonomika, takže je z naprosté většiny závislá na vývozu. A je pro ni zásadní a životně důležité, jak se vede zemím, se kterými obchoduje. Patří mezi ně USA, státy Evropské unie i eurozóny. A protože ekonomiky většiny těchto zemí v posledních několika čtvrtletích rostly pomaleji, některé byly i v recesi, odrazilo se to i na vývoji hospodářství Číny. I přesto je čínská ekonomika v takové kondici, o které se může některým evropským zemím jen snít. K mírnému oživení už ale postupně dochází i na evropském kontinentu.

Čína má obousměrnou vazbu na světovou ekonomiku. Nejenom že sama čerpá ze zlepšené situace, může i pomoci jiným ekonomikám. „Konkrétně z evropských zemí jsou největší obchodní vazby mezi Německem a Čínou. Čína patří mezi pět nejvýznamnějších obchodních partnerů Německa, a pokud se zvýší poptávka v Číně, pomáhá to skrze Německo také zemím střední a východní Evropy,“ říká hlavní analytik společnosti Patra Finance David Marek.

Zákazníci pekingského supermarketu u regálu s dětskými potravinami z dovozu | Foto: Reuters

Naopak slabý růst v Číně může mít negativní dopady na další ekonomiky. Německo je klíčové pro české firmy, protože s touto zemí nejvíce obchodují. Německo podle statistiků tvoří až jednu třetinu českého vývozu.

Evropská unie a Čína patří mezi největší obchodníky na světě. Čína je pro unijní státy druhým největším partnerem hned po Americe, a s Evropskou unií obchoduje Čína jednoznačně nejvíce. Celkový obrat mezi Českem a Čínou dlouhodobě roste. Třeba loni podle portálu BusinessInfo přesáhl 330 miliard korun. V českém vývozu převažují strojírenské a elektrotechnické výrobky.

Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme