ČNB: Český bankovní sektor je dostatečně odolný proti šokům

Z výsledků zátěžových testů, které dnes zveřejnila Česká národní banka, vyplývá, že český bankovní sektor je i nadále dostatečně odolný na to, aby se vyrovnal s případnými šoky. I v případě, že by došlo k náhlému poklesu zahraniční a domácí ekonomiky, by banky měly být schopné udržet si kapitálovou přiměřenost nad hranicí 8 procent, což by mělo zaručit jejich stabilitu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Jak na Rádiu Česko přiblížil ředitel samostatného odboru finanční stability ČNB Jan Frait, výsledky testů pro základní pravděpodobný scénář i pro zátěžový scénář dopadly podobně. Podle něj se moc neliší, nicméně, jak zdůraznil, aktuální nový test má v řadě aspektů odlišný charakter.

„My tam předpokládáme, že si ekonomické subjekty - banky i klienti - řeknou, že aktuální fáze krize pominula, ekonomice se začíná dařit a začnou se chovat optimisticky v očekávání příznivého budoucího ekonomického vývoje. Banky uvolní úvěrové standardy, obnoví financování zastavených projektů,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český bankovní sektor je na tom podle ČNB dobře. Více ředitel Samostatného odboru finanční stability národní banky Jan Frait.

„A také jsme předpokládali, že banky začnou mít pocit, že jsou překapitalizované a vyplatí v průběhu letošního roku poměrně výraznou jednorázovou dividendu a tím sníží kapitálový polštář na úroveň předkrizového období. A najednou přijde nečekaný šok, který v kombinaci se zátěžovou situací sníží kapitálovou vybavenost až někam k osmi procentní minimální hranici,“ vysvětlil.

Dodal, že testy pracují s předpoklady, které jsou jsou hodně zátěžové, hodně extrémní, ale jsou pravděpodobné.

Negativní faktory

Systém českého bankovního sektoru může podle Fraita učinit slabým kombinace několika faktorů: „Je to prudký pokles hospodářského růstu v zahraničí a následně v domácí ekonomice, dluhová krize v Evropě a ztráty bank spojené s tržbou zahraničních obligací z hodně zadlužených zemí, propad provozních zisků bank a podobně.“

Naopak z domácího hlediska má podle Fraita český bankovní sektor řadu silných stránek. „Nezávisí z hlediska financování svého byznysu na zdrojích likvidity ze zahraničí, má stále dostatečnou rentabilitu, slušné výchozí kapitálové vybavení, velmi nízkou náchylnost k rizikům, které souvisí s pohyby měnového kurzu,“ přiblížil

Zdůraznil ale, že česká ekonomika je tak silně propojena ze zahraničím, že se špatný vývoj v zahraničí promítá do nepříznivého vývoje domácí ekonomiky.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme