Česká národní banka ponechá základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, myslí si analytikové

Bankovní rada České národní banky i na svém prvním letošním jednání o měnové politice ponechá základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, kde je od loňského června. Shodují se na tom analytici, i poslední vyjádření některých členů bankovní rady. Čtvrteční jednání bankovní rady bude poslední rozhodování o nastavení sazeb v současném složení, 12. února končí mandát viceguvernéru Marku Morovi a členovi rady Oldřichu Dědkovi.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČNB

Ekonomové usuzují, že centrální banka sazby ponechá na stejné úrovni, i na základě složení její rady (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Členové bankovní rady opakovaně deklarovali připravenost dalšího růstu sazeb v případě mzdově inflační spirály. Data, zejména vývoj inflace za leden, ale ještě nejsou k dispozici, a proto příští týden zatím nečekám žádné změny sazeb,“ uvedl expert na řízení finančních rizik PwC Petr Jablonský. Informaci o lednové inflaci zveřejní Český statistický úřad 10. února.

Nad inflací bez poškození ekonomiky nevyhrajeme. To se vzájemně vylučuje, míní Hampl

Číst článek

„Předpokládám, že bankovní rada České národní banky opět rozhodne o zachování úrokových sazeb na stávající úrovni, a to opět poměrem pět hlasů pro stabilitu a dva pro zvýšení,“ řekl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. Na předchozích jednáních rady opakovaně hlasovali pro zvýšení sazeb Mora a člen rady Tomáš Holub.

„Na tiskové konferenci předpokládám standardní konstatování, že poptávkové inflační tlaky jsou tlumeny stávající výší úroků a probíhajícím ekonomickým ochlazením. Lze čekat i apel na vládu a odbory, aby s krocením inflace pomohly svou střídmostí. Neočekávám žádné naznačení možnosti blízkého snížení sazeb,“ doplnil Hradil.

Pokles od srpna

„Jako nejpravděpodobnější scénář nadále vidíme stabilitu sazeb do srpna a pak jejich postupný pokles. Aktuální data totiž indikují další zhoršení domácí poptávky, ať již jde o značný pokles reálných mezd, vývoj tržeb v maloobchodě, spotřebitelského sentimentu a podobně,“ uvedli analytici České spořitelny.

Důvody ČNB pro zachování výše úrokových sazeb jsou nedostatečné, tvrdí europoslanec Niedermayer

Číst článek

Analytik Komerční banky Martin Gürtler očekává změnu sazeb v srpnu, kdy by je podle něj Česká národní banka mohla začít snižovat.

„Počátek snižování sazeb je však spojen s velkou mírou nejistoty, když bude podle nás záviset na vývoji tuzemské ekonomiky a inflace, případně i politice zahraničních centrálních bank,“ upozornil. Na konci letošního roku podle něj základní sazba bude činit pět procent.

Tomáš Jícha z investiční společnosti Tesla neočekává, že by centrální banka nyní přistoupila k úpravě sazeb. „Sám bych jejich lehké snížení uvítal, ale chápu, že si na to budeme muset ještě pár měsíců počkat,“ uvedl.

Rozumím, že je potřebné, aby Česká národní banka vydala jasný signál, že laciné peníze, respektive peníze za nulové sazby, jsou nenávratně pryč. Případné zvýšení úrokových sazeb by podle mého názoru mohlo přispět spíše k dalšímu prohloubení nevyzpytatelných výkyvů trhů,“ dodal Jícha.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme