Dvanáct tisíc lidí demonstrovalo ve Škodě Auto

U sídla vedení automobilky Škoda Auto v Mladé Boleslavi demonstrovaly tisíce lidí za vyšší platy. Za hlasitého skandování a pískotu se snažily podpořit požadavky odborů, které jednají s firmou o zvýšení platů. Protest trval asi 45 minut. Kromě toho přímo ve výrobě proběhla výstražná hodinová stávka. Do ní se zapojila ranní i odpolední směna. Odbory požadují růst platů o deset procent. Automobilka nabízí podstatně méně, své návrhy ale tají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demostrace ve Škodě Auto

demostrace ve Škodě Auto | Foto: Radek Petrášek

Na dvanáct tisíc odborářů se sešlo před sídlem firmy krátce před 14. hodinou. "Pokud bych tu akci měl srovnat s nějakými akcemi z minulých let, určitě se jedná o jednu z největších akcí v novodobé historii Škody Auto," uvedl tiskový mluvčí odborů mladoboleslavské automobilky Jaromír Cvrček.

Po skončení demostrace pokračovala jednání o nové podobě kolektivní smlouvy. Šéf odborů Jaroslav Povšík ale nepřipustil, že by dnes padlo rozhodnutí. "Druhý den jsme ochotni přijít a zeptat se, co firma nabízí. To zpracujeme v technických komisích, protože už nás jednou obelhali a my jsem už skoro byli připraveni říct, že je to dobré, ale to byla naprostá lež."

Poslední slovo musí mít podniková rada odborů, která na nové návrhy firmy přistoupí nebo nikoliv. Jisté ale je, že do výstražné stávky se zapojí ještě dnešní noční směna automobilky, a to mezi 22. a 23. hodinou.

Odboráři soudí, že firma může zajistit vyšší platy, když loni dosáhla rekordního čistého zisku 3,5 miliardy korun a slibné zisky může očekávat i letos. Průměrná mzda ve Škodě Auto je zhruba třikrát nižší, než jakou pobírají jejich němečtí kolegové v koncernu Volkswagen.

Pavel Petr, Markéta Hýlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme