Ekologové odmítají tvrzení Chalupy, že lidé na fotovoltaiku doplatí bilion

Ekologové včetně některých odborníků zpochybňují vyjádření ministra životního prostředí Tomáše Chalupy. Ten prohlásil, že za dotace na solární energii zaplatí odběratelé elektřiny až bilion korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Foto: ČEZ

S tímto odhadem ale zásadně nesouhlasí ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák:

„Podle nás se pan ministr životního prostředí spletl. Takové číslo v této debatě v žádným způsobem nefiguruje A myslím si, že by si politici měli dávat pozor na vyvolávání nějakého strachu u veřejnosti, které je navíc i úplně nepodložené."

Ministr Tomáš Chalupa vycházel z toho, že je už několik let špatně nastavený systém podpory fotovoltaiky.

Výkupní cena je u obnovitelných zdrojů pevně stanovena a rozdíl mezi ní a prodejní cenou z velké části platí spotřebitelé. Na výkupní ceny přispívá i stát. Náklady na pořízení fotovoltaických elektráren ale rapidně klesly.

Ministr Kuba chce zařadit výkupní ceny solární elektřiny na jednání vlády

Číst článek

Přesto provozovatelé budou dostávat vyšší ceny i dál. To podle Chalupy časem dosáhne až bilionu korun.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková minulý týden uvedla, že ceny výkupu elektřiny byly nadsazené šest let. A to od roku 2005 do roku 2011. Šlo až o tři tisíce korun za megawatthodinu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme